Comuna Scoarța din județul Gorj este finalistă pentru titlul de „Sat European de Tineret 2023”

Sectorul de tineret din comuna Scoarța poate să se dezvolte în anul 2023 sub umbrela programului European Youth Village! 10 comune din România, printre aceste numărându-se și comuna gorjeană Scoarța, au intrat în etapa de mentorat și în competiția finală pentru titlul de Sat European de Tineret 2023.

European Youth Village este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, coordonat la nivel național de Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, sub deviza: „Construim împreună comunități autonome de tineri în mediul rural!”

Candidatura scrisă de grupul de inițiativă coordonat de Alexandra Popescu și format din Cosmina Șomîcescu, Ramona Prandea, Nicoleta Prandea și Alexandru Popescu, a reușit să califice localitatea Scoarța printre comunele finaliste la titlul „Sat european de tineret 2023”.

Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural.

Prin participarea în acest program apolitic, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.

În perioada următoare vor fi transmise mai multe informații de către grupul de inițiativă și vor fi organizate consultări și dezbateri publice.

De ce European Youth Village, la Scoarța?

Programul European Youth Village/Satul European de Tineret urmărește să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural, prin activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități, facilitând totodată consolidarea politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional.

Programul vine cu o viziune nouă și este atent construit pe baza nevoilor și problemelor tinerilor din mediul rural, fiind adaptat realităților și provocărilor cu care aceștia se confruntă la nivel local. Prin implementarea programului European Youth Village/Satul European de Tineret se urmărește dezvoltarea comunităților rurale în patru domenii cheie: Educație, Cultură, Voluntariat și Dialog Structurat.

Lasă un comentariu