Operele lui Brâncuși de la Târgu Jiu, scoase la Mica publicitate de primarul Romanescu

Autorităţile din Târgu Jiu organizează de 17 ani căsătorii la Poarta Sărutului, fără să țină cont de simbolistica lucrării realizată de Constantin Brâncuși. Cu toate acestea primarul Romanescu se declară mulțumit de impresia pe care a lasat-o expertului UNESCO prezent în anul 2023 la Târgu Jiu. Gunoiul băgat sub preș nu poate trece neobservat, dar primarul din Târgu Jiu vrea să creadă că auspiciile sunt favorabile.

„Este o bătaie de joc în fiecare an pentru memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, dar cine să priceapă asta? Primarul, viceprimarii și alții care aplaudă fără să priceapă o iotă din povestea Ansamblului comemorativ Calea Eroilor? Încheiați odată cu „tradiția” căsătoriilor la Portalul Eroilor. Nu e nicio tradiție! E prostie propagată în fiecare an! Dar primarul e mulțumit, așa cum declara, că „tradiția”, începută în urmă cu 17 ani, de primarul Cârciumaru, continuă la Târgu Jiu. Cerem SUSPENDAREA cununiilor civile la Portalul Eroilor! Respectați istoria! Doar organizarea de ceremonialuri adecvate scopului pentru care a fost construit acest ansamblu monumental i-ar reda memorialului de război de la Târgu-Jiu măreția omagiului adus Eroilor”, atrage atenția Andrei Popete Pătrașcu, președintele unei asociații cultural-istorice și fondator al Grupului Civic Național pentru Cinstirea Eroilor.

În urmă cu 6 ani, chiar preşedintele de atunci al Institului Cultural Român spunea că prin oficierea unor cununii civile nu mai este păstrat scopul pentru care Brâncuşi a creat Ansamblul de la Târgu Jiu. „Le-am spus oficial, când eram secretar de stat. Trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că acela este un arc de triumf pentru eroi, pentru cei care s-au jertfit şi sărutul este sărutul de pe urmă”, spunea Radu Boroianu, preşedinte al Institutului Cultural Român.

Cerem SUSPENDAREA căsătoriilor civile la Poarta Sărutului! Primarul Romanescu a scos acest monument istoric de categorie A, aflat pe Lista Patrimoniului European, la Mica Publicitate!

Cât mai continuă „tradiția” cununiilor civile lângă o operă comemorativă de război, monument istoric categorie A, aflat pe Lista Patrimoniului European (doar patru obiective istorice are România înscrise în Patrimoniul European)!?

Câte sticle de șampanie se vor mai desface la nici doi metri de acest monument istoric al cărui dosar se află pe masa Comisiei UNESCO!? Câte chiote vor mai răsună în preajma acestui reper al orașului, cu o simbolistică eminamente comemorativă, fiind dedicat eroilor!? Doar cei care refuză să înțeleagă semnificația operelor de pe Calea Eroilor de la Târgu Jiu, vor vorbi în continuare despre „tradiția” cununiilor civile.

Un document păstrat în arhivele gorjene îl contrazice pe primarul Romanescu!

„Așa pricepe primarul să promoveze Patrimoniul European al Târgu Jiului, spune Andrei Popete Pătrașcu, prin transformarea operelor lui Constantin Brâncuși în decor pentru cununiile civile. La oferta din partea casei, pentru 530 de lei, instituția condusă de Romanescu oferă pe lângă serviciile de cununie, un buchet de flori și o sticlă de șampanie! Nu e nicio „tradiție”, așa cum afirmă primarul. Cum însă niciun viceprimar nu-l trage de mânecă, niciun consilier local nu-i spune că „tradiția” căsătoriilor la Poarta Sărutului este doar în mintea sa, acest monument istoric fiind un portal de piatră dedicat memoriei Eroilor, Romanescu continuă (sic!) să oficieze căsătorii folosind Poarta Sărutului ca „decor inedit”.

Poarta Sărutului este un reper al orașului, cu o simbolistică eminamente comemorativă, fiind dedicat Eroilor!

Solicităm public primarului municipiului Târgu Jiu, viceprimarului care răspunde de cultură, suspendarea acestei bătăi de joc la adresa memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a lui Brâncuși. Facem apel și către alte asociații culturale și istorice să se alăture demersului nostru! Solicitarea Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, nu Pleșoianu, domnule primar Romanescu, așa cum greșit v-ați exprimat în mai multe rânduri, are în vedere existența unui document aflat în fondurile Arhivelor de la Gorj, în care se precizează clar scopul operelor realizate de Constantin Brâncuși, donate de Arethia Tătărescu orașului Târgu Jiu.

Vă recomandăm să citiți cu luare aminte ultimul paragraf al acestui document și dacă nu înțelegeți scopul pentru care au fost realizate aceste opere, puteți crede în continuare că sunt doar niște „bolovani”. Prostia, spunea Albert Camus, are talentul de a fi insistentă! Vom afla în curând și opinia Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român, Oficiului Național Cultul Eroilor și Institutului Național al Patrimoniului.”

Lasă un comentariu