Târgu Jiu. Primarul Romanescu a crescut prețul contractului pentru „Calea Eroilor” cu încă 2 milioane de lei fără TVA, în mai puțin de două luni!

În așteptarea recepției finale a lucrărilor de pe „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, primarul Marcel Romanescu a crescut prețul contractului cu aproape 2 milioane de lei fără TVA!

Marinela Strîmbulescu, coordonatorul Grupului Civic Gorj, atrage atenția într-o postare pe pagina de Facebook cu privire la situația halucinantă în care primarul Romanescu a modificat prețul lucrării de pe Calea Eroilor de două ori, în mai puțin de două luni, cu aproape 2 milioane de lei.

Marinela Strîmbulescu: „Cum va explica primarul municipiului Târgu Jiu că în mai puțin de 60 de zile, de la începutul anului 2023, a modificat prețul lucrării de pe Calea Eroilor de două ori, crescând valoarea cu aproape 2 milioane de lei? Cum va explica târgujienilor că nu a suflat un cuvânt și a ascuns această creștere de preț în desele sale apariții în presa locală și pe paginile de socializare, așa cum ar fi făcut orice primar responsabil? Cum se vor rușina ziariștii locali pentru neputința de a face o cercetare cât de mică pe acest subiect, fără să preia ad litteram ce le spune edilul?

Dosarul „Calea Eroilor” a ajuns la Ministerul Culturii, însă degeaba!

Cronologia evenimentelor, așa cum reiese din postarea Marinelei Strîmbulescu, pare scenariul unui film cu implicații în zona afacerilor murdare. Despre interesele rechinilor imobiliari în zona de protecție a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” am scris și noi, subiectul fiind în continuare unul de interes.

În data de 22 noiembrie 2019, o firmă din Italia cu un singur angajat, SC Consortzio Stabile EBG câștiga lucrarea de modernizare de pe Calea Eroilor, tronsonul din mijlocul Axei Brâncuși, cu o lungime de aproximativ 500 de metri, valoarea contractului fiind de 8,8 milioane lei fără TVA”, scrie Marinela Strîmbulescu cea care în ultimii doi ani a făcut o serie de dezvăluiri despre felul în care proiectul de modernizare și reabilitare a Căii Eroilor din Târgu Jiu a devenit subiectul unui dosar care a ajuns și pe masa ministrului Culturii, fără a se lua însă nicio măsură!

După nenumărate prelungiri ale contractului prin n acte adiționale și mai mulți subcontractanți, scrie Marinela Strîmbulescu, firma italiană subcontractează într-un final lucrarea unei firme din Giurgiu, S.C. CTC EDIL CONSTRUCT SRL, cu patru angajați, care stabilește împreună cu Primăria că la 15 august 2021 trebuie finalizată investiția! Însă coșmarul abia începea!

La 30 septembrie 2021, în loc de rezilierea contractului, așa cum era normal, Primăria Târgu Jiu modifică prețul contractului de la 8,8 milioane de lei fără TVA la 9,18 milioane de lei fără TVA, conform actelor adiționale atașate.

În tot acest timp, primarul Marcel Romanescu anunța pe la toate posturile de radio și televiziune finalizarea lucrării și decide ca Edilitara Public SA, societatea Consiliului Local, să sprijine lucrarea pavând cu piatră cubică intersecția străzilor Geneva cu Calea Eroilor, la fel de prost, însă! Precum în balada „Meșterul Manole”, ce pavau ziua, cei câțiva salahori aduși de prin colțurile județului (necalificați, găsiți prin mica publicitate – n.r.) se măcina noaptea și tot așa, materialele fiind de proastă calitate au fost înlocuite permanent! „Permanenta reparare”, cum afirma chiar arhitectul față de propriul proiect! O justificare de doi lei, doar pentru a acoperi lucrarea prost executată de CTC Edil Construct.

Un personaj interesant de abordat este și dirigintele de șantier al lucrării, domnul Stan, producător de palincă, adus de arhitect la Târgu Jiu să urmărească lucrările, personaj care a lipsit covârșitor de mult timp pe perioada executării lucrării! Practic, lucrarea a mers înainte fără arhitect si fără diriginte de șantier!

Am acceptat și noul termen de finalizare anunțat de primarul municipiului Târgu Jiu, la sfârșitul anului 2022, acesta amenințând constructorul pe întreg parcursul anului trecut, cu nu știu ce penalități la contract!”

În loc de penalități, în data de 25 ianuarie 2023, aproape de recepția finală, Primăria municipiului Târgu Jiu modifică din nou prețul contractului, de data aceasta cu o valoare substanțială, de la 9,18 milioane de lei fără TVA la 10,7 milioane de lei fără TVA, o modificare majoră având in vedere faptul că prețul este modificat cu mai mult de 10% din valoarea contractului inițial!

La nici 2 luni, în data de 16 martie 2023, primăria modifică din nou prețul de la 10,7 milioane de lei la 11,18 milioane de lei fără TVA.

În data de 15 martie a.c., viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, declara pentru Gazeta de Sud: „Nu mai este mult de lucrat. Sunt 97% gata lucrările. Cred că până la finalul lunii martie va fi totul gata, inclusiv cu plantările, cu iedera. Avem pentru luna aprilie recepția finală. În funcție de ce se va depista vor mai avea loc lucrări de remediere. Am încercat personal ca pe anumite zone să avem piatră cubică prinsă cu adeziv, dar nu a fost acceptat acest lucru. Este vorba de Geneva și 16 februarie unde traficul auto este ridicat. S-a mers pe ideea generală cu pavele și piatră cubică pe nisip”. Nici acest termen nu a fost respectat!

Ar mai trebui făcută o observație asupra materialelor din proiect și din documentația de atribuire a licitației: dale de piatră naturală (andezit), piatră cubică, metal alămit, aceste materiale fiind prinse în bugetul lucrării supusă licitației!

Toate aspectele pe care Marinela Strîmbulescu le-a prezentat fac parte dintr-un dosar care deși a ajuns la Ministerul Culturii, nimeni nu a fost interesat să verifice lipsa de concordanță între proiect și cele semnalate, inclusiv de publicația noastră în ultimul an. Lucru mai grav este faptul că nepăsarea autorităților naționale și complicitatea celor locale la starea de fapt a lucrării de pe Calea Eroilor pot influența negativ evaluarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

La o simplă privire a fotografiilor, andezitul nu prea e andezit, tabla galvanizată, din care au fost realizate atât băncile cât și gardul, nu este metal alămit, iar piatra cubică nu prea e piatră cubică, fiind mai mult un rebut! Cum se justifică această creștere de preț atunci? Lucrarea ați văzut cum arată, cuvintele sunt de prisos, dar ce trebuie să se mai întâmple ca autoritățile abilitate să își facă datoria?!” încheie postarea de pe Facebook, coordonatoarea Grupului Civic Gorj.

Lasă un comentariu