Asociația de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I” a încheiat la începutul lunii august un parteneriat educațional cu Școala Gimnazială Pufești, din județul Vrancea. „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-nsa!”, spunea regele Ferdinand I, în urmă cu mai bine de un secol.
Conducerea școlii din Pufești și cea a Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” au semnat documentele parteneriatului și au stabilit un calendar comun de evenimente care cuprinde printre altele lecții de istorie vie, on-line și cu întâlniri directe, expoziții foto-documentare, reconstituire istorică, un concurs adresat elevilor despre eroi și operele comemorative de război ș.a.
În ziua de 11 august, s-a desfășurat deja o primă activitate din cadrul proiectului dedicat eroilor și reconstituirii istorice, printr-o lecție online, coordonată de doamna prof. Mariana Bogdan, directorul Școlii Gimnaziale Pufești, la care au participat peste 60 de elevi, profesori și părinți. Alături de aceștia s-a aflat și primarul Comunei Pufești, domnul prof. dr. Nicolae Damian.
,,Activitatea care s-a desfășurat săptămâna trecută este un prim eveniment din cadrul proiectului nostru educațional semnat cu doamna prof. Mariana Bogdan, pentru elevii din Pufești, cu întâlniri și lecții alternative de istorie locală și națională. La Pufești se respiră și se trăiește istoria scrisă de eroii noștri în timpul Primul Război Mondial. Am întâlnit oameni care dincolo de meseria de dascăli, înțeleg rolul școlii și cel al educației pentru sutele de elevi din localitate, oameni care sfințesc locul și fac dintr-o școală a doua lor casă, care se implică și oferă din toată energia lor sentimentul apartenenței la o comunitate, la istoria, oamenii și locurile cu care se identifică”, a declarat prof. Andrei Popete Pătrașcu, vicepreședinte al asociației de reconstituiri istorice.
Asociația de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I” a prezentat elevilor prin intermediul platformei Google Meet, ținute militare și accesorii ale soldaților români din timpul Primului Război Mondial, echipament de război, povești despre jertfa și izbânda eroilor noștri. Istoria locală nu a fost neglijată, fiind menționat rolul comunei Pufești în războiul de întregire națională, aici fiind singura școală care a funcționat pe timpul războiului și tot aici existând un spital militar de campanie.
,,Elevii și întreaga comunitate au nevoie de astfel de lecții ,,de istorie vie”, cultivându-se sentimentul patriotic și importanța istoriei locale ce trebuie să devină un element bine definit al memoriei colective locale ce se va transmite din generație în generație. Așteptăm cu nerăbdare continuarea proiectului. Este un sentiment de împlinire profesională prin faptul că am putut să-mi aduc o anumită contribuție la reușita acestei activități”, a precizat prof. Mariana Bogdan, Directorul Școlii Gimnaziale din Pufești.
,,Acest parteneriat va continua prin întâlniri față în față cu elevii sub deviza: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, așa cum este și dictonul Majestății Sale Regele Ferdinand I și adoptat de către Asociația de Reconstituiri Istorice. Mulțumim doamnei director, prof. Mariana Bogdan, domnului primar Damian și tuturor celor care fac astăzi din Școala Pufești un loc în care istoria devine vie”, a declarat la încheierea primei întâlniri cu elevii din Pufești, președintele Asociației, Liviu Burcea.
• Andreea AFRIM