Într-un interviu acordat recent unui post de radio, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, declara că este hotărât să meargă prin țară după investitori, în contextul aprobării de către Comisia Europeană a Planului Teritorial pentru Tranziție Justă. În luna august a anului trecut, CJ Gorj anunța că și-a propus ca în Gorj să fie atrasă jumătate din finanțarea asigurată prin Fondul de Tranziție Justă, adică 1,1 miliarde de euro, aceasta fiind valoarea totală a celor 276 de proiecte propuse majoritar de mediul de afaceri din Gorj pentru accesarea fondurilor din PTTJ.
„Acest plan a fost criticat și foarte dezbătut peste tot, spune președintele Consiliului Județean Gorj, dar dacă va fi aprobat și o să aibă valoarea estimată de 2,2 miliarde de euro, să știți că va avea un impact semnificativ în dezvoltarea județului. Sunt mulți care vin cu propuneri de afaceri în județ, firme puternice. Planul o să ducă la o bună dezvoltare a județului. Eu personal voi merge în județe pentru cei care vor să investească la Gorj.”
Despre acest subiect, Marinela Strîmbulescu, în calitate de consultant fonduri europene și președinte al Organizației Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj, atrage atenția că prioritate trebuie să aibă antreprenorii gorjeni. „În Gorj la această dată sunt 10.530 de firme active: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari! De ce să căutăm investitori în altă parte când ai noștri nu cunosc programul de finanțare?! Tot ceea ce trebuie făcut este informarea în masă a potențialilor beneficiari antreprenori gorjeni, dezbateri repetate pe acest subiect!
Lucrez cu mediul privat în proporție covârșitoare, iar antreprenorii gorjeni sunt pregătiți din toate punctele de vedere să absoarbă acești bani! Căci despre Gorj este vorba, nu-i așa?! Au mai existat linii de finanțare unde beneficiarii de fonduri după ce și-au terminat implementarea și-au relocat activitățile în județele de baștină! Nu vrem să ne trezim în această situație!
Vă spun din experiență că mediul privat este mult mai competitiv decât solicitanții publici în accesarea fondurilor europene!”
Marinela Strîmbulescu face precizarea că finanțatorul face regulile, nu beneficiarul. „Problema este că prin ghidurile pe care le scriu autoritățile finanțatoare, investițiile finanțate nu generează sustenabilitatea ulterioară, atât de necesară a proiectelor cu bani europeni. E un cerc vicios și aici apar așa-zișii consultanți și beneficiari „vânătorii de fonduri”! Dar totul stă în puterea finanțatorului prin regulile pe care le impune de a extrage din piață acele proiecte competitive. Să nu uităm că singura alternativă la CEO în Gorj rămâne antreprenoriatul local. Altfel, ne vom reloca toți în câțiva ani!”
Marinela Strîmbulescu, consultant fonduri europene: În accesarea fondurilor din PTTJ pentru Gorj, prioritate trebuie să aibă antreprenorii gorjeni!

Aveți perfectă dreptate .Gorjul e prioritate și firmele din Gorj,Felicitări.
ApreciazăApreciază