Coadă la eliberarea de pașapoarte, pentru „orice eventualitate”

Românii stau la cozi să își facă pașaport. Cererile au crescut cu aproape 60% de la izbucnirea războiului, în București. Situația este similară în mai multe județe din țară.

„Pe data de 23 februarie, am înregistrat 1.500 de cereri pentru eliberarea pașapoartelor, iar în ultimele zile suntem la o medie de aproximativ 2.600 de solicitări pe zi”, a declarat Directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte București, Claudiu Porojan. Practic, solicitările la nivelul Capitalei au înregistrat o creștere procentuală de 58% în ultimele două săptămâni.

Prefectura Suceava a transmis că Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru pașaport, marea majoritate fiind pentru copii.

Potrivit autorităților, se înregistrează o medie de 550 de cereri pe zi pentru pașapoarte simple electronice, în comparație cu aproximativ 220 înainte de războiul din Ucraina, adică practic numărul s-a dublat. 60% dintre cereri au fost depuse pentru minori.

Situația este similară și în Brașov. La sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor sunt solicitări la fel de multe ca în lunile de vară, iar pentru programări online sunt locuri disponibile doar de la jumătatea lunii aprilie, a relatat publicația locală News Brașov.

Totodată, și la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Bihor s-a format coadă, multe persoane cu copii mici venind să se programeze.

Potrivit E-Bihoreanul, unii dintre solicitanți au spus că au nevoie de pașaport în scopuri turistice, alții au precizat că pentru „orice eventualitate”, cu referire la războiul din Ucraina. „Înregistrăm zilnic circa 320-350 cereri pentru eliberarea de pașapoarte, față de o medie zilnică de 240-250 în perioada anterioară”, au explicat autoritățile.

Și în Gorj, în ultimele două săptămâni, au fost depuse peste o mie de cereri pentru eliberarea de pașapoarte. Înainte de războiul din Ucraina erau între 40 și 60 de cereri pe zi, iar în prezent s-a trecut de 150 de cereri pe zi depuse pentru eliberarea unui pașaport.

Un pașaport temporar valabil un an costă 96 de lei. Un pașaport electronic pentru persoane sub 12 ani costă 234 de lei, iar pentru persoane peste 12 ani costă 258 de lei. Pașaportul electronic pentru copiii sub 12 ani este valabil 3 ani, pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani documentul este valabil 5 ani, iar peste vârsta de 18 ani pașaportul electronic este valabil 10 ani.

Eliberarea unui pașaport se face în 5 zile lucrătoare. Pașapoartele temporare sunt confecționate la Târgu Jiu, iar cele simple, electronice, la București.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s