Sculptorul Vlad Ciobanu reacționează în cazul Brâncuși de la Târgu Jiu: Chiar și entuziasmul unui primar, oricine ar fi el, trebuie înscris în rigorile legii!

Sculptorul Vlad Ciobanu, vicepreședintele Consiliului Științific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, a reacționat în noul caz Brâncuși de la Târgu Jiu.

Este vorba despre amenajarea unui parc, la Coloana fără Sfârșit, lângă cel deja existent, pe terenul donat Primăriei Târgu Jiu de Asociația Infinitului și Ioana Maria Banu Ertegun. Vorbim despre o investiție de la bugetul local în valoare de 1,8 milioane lei, a declarat Marcel Romanescu, primarul Târgu Jiului, „ce se bazează pe un spațiu verde generos, cu o alee din granit, bănci, dar și iluminat modern, bazat pe corpuri de iluminat de tip LED. Lucrările sunt executate de societatea Edilitara, sub coordonarea directorului general Adrian Dăianu. Va fi o zonă care va atrage atenția, punând, totodată, în valoare Coloana Infinitului.”

Reacția sculptorului Vlad Ciobanu, despre cazul de la Târgu Jiu

Ceea ce uită primarul Romanescu să precizeze este dacă Primăria Târgu Jiu deține avizele pentru amenajarea unui parc în proximitatea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”.

Sculptorul Vlad Ciobanu, vicepreședintele Consiliului Științific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, l-a interpelat public pe primarul Romanescu: „Întrebarea mea e simplă: Există un proiect aprobat de cine, avizat de cine?!… Fiind în preajma unui monument de o asemenea importanță (câte monumente de importanță universală avem noi?!), orice tip de intervenție are obligația de a respecta anumite rigori, deci, este obligatoriu să obții avizele necesare, nu în ultimă instanță, ale comisiilor de specialitate ale Ministerului Culturii: Patrimoniu, Arta de For Public ș.a. Chiar și entuziasmul unui primar, oricine ar fi el, trebuie înscris în rigorile legii!

Mai mult decât atât, în numele României, ca stat, s-a depus un dosar pentru includerea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” sub egida UNESCO și, în raport cu această solicitare, este obligatorie respectarea unor criterii. Aceste criterii nu sunt deloc facultative, iar statul român prin convențiile internaționale pe care le-a semnat, deci este parte, nu are cum să le încalce fără a suporta sancțiuni! Mă voi duce la Ministerul Culturii pentru a vedea în ce măsură are cunoștință asupra celor ce se petrec la Târgu Jiu, în proximitatea acestui monument de uriașă importanță!”, spune sculptorul Vlad Ciobanu.

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s