Sculptorul Vlad Ciobanu: Intervenția asupra Căii Eroilor pune în pericol demersul României de a înscrie Complexul Sculptural și Arhitectural Brâncușian sub egida UNESCO!

Asistăm de câteva luni bune la o încălcare flagrantă a legii la Târgu Jiu, privind protejarea monumentelor istorice din România. Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu este obiectiv clasat pe Lista Monumentelor Istorice, categoria A – monumente de interes național și universal (GJ-III-a-A-09465, Calea Eroilor – între Grădina Publică și Parcul Coloanei fără Sfârșit și orice intervenție asupra acestuia trebuie făcută de specialiști atestați de Ministerul Culturii, conform legii!

Vlad Ciobanu, sculptor, vicepreședinte Consiliul Științific al Centrului „Constantin Brâncuși”: „Această intervenție pune în pericol demersul României de a înscrie Complexul Sculptural și Arhitectural brâncușian sub egida UNESCO! Ce se întâmplă acum pe Calea Eroilor este comparabil cu actul de iresponsabilitate săvârșit de Radu Varia, sub protecția personală a lui Iliescu, de a demola Coloana!

Articolul 24 (alin. 2, 3), Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice:

(2) Toate intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcțiunii sau a destinației, de întreținere sau de reparații curente, indiferent de sursa lor de finanțare și de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialiști și experți atestați și sub inspecția și controlul propriu ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în condițiile legii.

(3) În condițiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecție abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancțiuni și, după caz, să dispună revenirea la situația inițială și să sesizeze organele de cercetare penală.

„Calea Eroilor” după modernizarea de aproape 2 milioane de Euro!

Nu există scuze pentru felul în care se lucrează pe „Calea Eroilor”! Autoritățile trebuie să vină urgent cu răspunsuri asumate! În tot acest timp, la Târgu Jiu, cu puține excepții, lumea culturală își vede mai departe de scris, de pictat, de cântat! La fel și o parte a presei locale! Despre civism nici vorbă!

Dacă așa trebuie să arate după modernizare un obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, înseamnă că la Târgu Jiu istoria și cultura nu mai prezintă nicio valoare, spun cei de la Grupul Civic Gorj.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s