Neamunit: Scrisoare către Primăria Turda cu privire la mutarea statuii eroului Avram Iancu un act sfidător

Aflăm cu îngrijorare că statuia eroului național Avram Iancu va fi înlăturată din centrul municipiului Turda, sub pretextul modernizării zonei istorice a orașului. Primăria Turda, a cărui prim reprezentant este Matei Cristian (fost la PSD acum la PNL), vrea modernizarea centrului istoric fără ca statuia lui Avram Iancu să rămână pe amplasamentul său, adică modernizare cu ștergerea prezenței oricărui înaintaș care a făcut posibilă păstrarea limbii române în Transilvania.

– HCL 120 din 28.05.2018, prin care s-a aprobat pentru prima dată documentaţia tehnico-economică pentru obiectivul “Revitalizarea spaţiului pietonal din centrul istoric al Municipiului Turda” nu este disponibilă integral publicului larg (contrar legii, pentru că nu este permis să ascunzi o hotărâre a Consiliului Local, după bunul plac): https://primariaturda.ro/hotararea-nr-120-privind
– HCL 223/23.10.2019, prin care s-au adus unele modificări la deviz, nu face nicio referire la mutarea statuii lui Avram Iancu:
https://primariaturda.ro/…/2019/223%20din%2023.10.2019.pdf
– La data de 4 iunie 2019, când au transmis oficial faptul că s-a semnat contractul de finanțare, nu a fost mentionat nimic despre mutarea statuii lui Avram Iancu și eliminarea totală a celor 97 de parcări din zona centrală: https://primariaturda.ro/a-fost-semnat-contractul-de.


Potrivit proiectului prezentat, statuia va fi mutată pe frontul nordic al Bisericii Romano Catolice. Justificarea adusă de primărie – „prin relocarea statuii lui Avram Iancu pe latura nordică a Bisericii Romano-Catolice aceasta se va percepe mult mai bine pe fondul neutru al fațadei gotice a bisericii decât peste căsuțele din fațada sudică a bisericii” – este una extrem de simplistă. Modernizarea unei piețe, scoțând statui istorice românești de acolo, nu este mai importantă indiferent de parcările, băncile, alveolele și stațiile de autobuz sau de încărcare mașini electrice care, oricum, pot fi construite și fără a muta un monument simbol al românilor! Semnificația istorică a monumentului este clar diminuată prin mutarea ei și este un act sfidător la adresa multor români.

Statuia eroului nostru Național, Avram Iancu, ne reprezintă pe toți, indiferent în ce oraș al țării ne aflăm. Prin mutarea statuii lui Avram Iancu se golește de orice semn de românism piața centrală a orașului și aceasta devine o piață dominată de clădirea bisericii reformate și de clădirile retrocedate cultelor. Totodată , această dorință de a muta o statuie cu o semnificație deosebită este o jignire adusă tuturor românilor, iar modernizarea locului nu va umbri statuia și nici viceversa.

Generațiile prezente trebuie să știe trecutul, istoria și să prețuiască libertatea pentru care alții înaintea lor s-au jertfit. Realizați gravitatea gestului, domnule primar? Vă întrebăm pentru că dorința dumneavoastră de a reloca statuia din actualul amplasament încalcă de fapt intenția celor care au montat statuia lui Avram Iancu, ce este cu fața spre moții care coboară din Câmpeni, Abrud și Roșia Montană pe râul Arieș, la Turda să aducă libertate în Ardeal.

Vă informăm pe această cale că vom face un scut uman în jurul lui Avram Iancu la Turda, pentru ca să ne mai putem privi în ochi unii pe alții!

Trăiască duhul lui Iancu!!!

Asociația NEAMUNIT
Președinte Aureliu Surulescu

Neamunit România

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s