Inclus pe Lista Monumentelor Istorice din România, încă din anul 1980, „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, singura lucrare majoră de artă monumentală realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, face parte de 15 ani din Patrimoniul European, alături de Ateneul Român, Palatul Cantacuzino și Cetatea Histria.
În conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este un monument istoric de tip ansamblu, din grupa A – de valoare națională, iar din 2007 acesta figurează și pe Lista Monumentelor incluse în Patrimoniul Cultural European. Șocant este faptul că la Târgu Jiu, specialiștii din Primărie nu au habar că Strada Calea Eroilor face parte din „Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, având codul LMI GJ-III-a-A-09465, cât și din „Ansamblul Urban”, având codul LMI GJ-II-a-B-09186, conform Adresei nr. 4318/28.06.2022, transmisă Grupului Civic Gorj de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului, și au transformat-o de mai bine de trei ani într-un șantier care ar fi trebuit să finalizeze lucrările în 12 luni. Grav este si faptul că Primăria Târgu Jiu nu face nici diferența între „zona protejată” („Ansamblul Monumental Calea Eroilor” în sine) și „zona de protecție” a monumentului.

Intervenții în afara legii, la un monument de Patrimoniu European
La solicitarea Grupului Civic Gorj, privind atestatul eliberat de Comisia pentru Monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii, deținut de executantul lucrării privind intervenția pe un monument istoric, reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au informat că: „Nu s-a solicitat executantului atestat eliberat de Ministerul Culturii. Obiectul contractului este modernizarea zonei protejate a Ansamblului monumental Calea Eroilor. Nu se intervine asupra Ansamblului monumental Calea Eroilor, în consecință nu este necesar ca executantul să dețină atestat din partea Ministerului Culturii. Nu s-a solicitat subcontractantului S.C. CTC EDIL CONSTRUCT S.R.L. dovada executării de lucrări de intervenție asupra monumentelor de clasa A. Lucrările contractate nu se execută asupra unui monument ci asupra zonei protejate”.

Ceea ce a devenit Afacerea Calea Eroilor, după ce primarul Romanescu a semnat contractul pentru aceste lucrări cu o firmă italiană care avea un singur angajat, și a prelungit de două ori termenul de finalizare al lucrărilor, arată felul în care Primăria Târgu Jiu înțelege să gestioneze problema unui obiectiv de Patrimoniu European.
Legea privind protejarea monumentelor istorice este grav încălcată la Târgu Jiu, intervenția asupra unuia dintre cele patru monumente din România aflate pe Lista Patrimoniului European făcându-se prin nerespectarea rigorilor legii, executantul lucrărilor neavând specialiști și experți atestați de Ministerul Culturii, pentru intervențiile asupra monumentului, mai mult, după noua prelungire a termenului final de execuție a lucrărilor, subcontractantul căutând pe siteurile de profil persoane fără experiență care să lucreze pe șantierul de la Târgu Jiu. Nerespectarea legii conduce astfel la distrugerea moștenirii Brâncuși de către Primăria Târgu Jiu, punând în pericol nu doar Patrimoniul European, dar și includerea „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Interesele imobiliare de pe Calea Eroilor, modul dezastruos în care sunt realizate lucrările de modernizare și reabilitare a unuia dintre cele patru obiective din România, aflate pe Lista Patrimoniului European, calitatea acestora și termenul de execuție prelungit, lucrările trebuind să fie finalizate în anul 2020, sunt un veritabil atentat la Patrimoniul Cultural European.

„Este nevoie de o strategie coerentă, se arată în documentul semnat de participanții la Marșul „Împreună pentru Calea Eroilor”, desfășurat la Târgu Jiu, în data de 7 iulie 2022, la inițiativa Grupului Civic, care să plaseze în centrul de dezvoltare al municipiului Târgu Jiu și al Gorjului, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”! Primăria Târgu Jiu este depășită de situația problemei Brâncuși, dar ține la distanță instituțiile și specialiștii statului român pentru a mulțumi niște grupuri de interese, cu încălcarea gravă a legii privind protejarea monumentelor istorice și a Patrimoniului European”.
