Sculptorul Maxim Dumitraș participă la ediția din acest an a Simpozionului Internațional „Atelierele Brâncuși”. A fost decorat cu Medalia „Meritul Cultural” pentru Cercetare Științifică

Maxim Dumitraş este un artist originar din Sângeorz Băi, absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca, Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Membru al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor din Paris, Franţa (A.I.A.P.) şi director al Muzeului de Artă Comparată din Sângeorz Băi. În acest an, Maxim Dumitraș participă la Simpozionul Internațional al „Atelierele Brâncuși”, alături de alți 5 cunoscuți sculptori.

În acest an, Simpozionul Internaţional de Sculptură, desfășurat în comuna Runcu, are ca invitaţi șase sculptori profesionişti: Maxim Dumitraş, Petre Virgiliu Mogoşanu, Constantin Ţinteanu, Ioan Pop Vereta, Florin Strejac şi Vlad Ciobanu – curatorul simpozionului, personalităţi ale artelor plastice româneşti a căror valoare artistică este unanim recunoscută, atât de critica de specialitate, cât şi de publicul iubitor de artă, dovadă fiind numeroasele expoziţii din ţară şi străinătate, precum şi participare acestora în multe simpozioane naţionale şi internaţionale, unde au obţinut o serie de importante premii care au crescut în mod deosebit prestigiul sculpturii româneşti contemporane, a declarat Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

Maxim Dumitraș este un artist la apogeul carierei

Domeniul de activitate al lui Maxim Dumitraș nu se opreşte la sculptură: „Am început de mic, nu am avut altă direcţie decât arta plastică, deşi nu ştiam ce înseamnă să fii sculptor sau pictor. Prin clasa a V-a mergeam pe dealurile Sângeorzului, eram în contact direct cu natura, care mi-a deschis drumul către creaţie. În clasa a VIII-a am fost primul ucenic al unui profesor care m-a învăţat multe, începând de la pirogravură, desen, pictură şi până la sculptură – de acolo am deprins îndemânarea pentru mai multe domenii ale artei plastice.”

La Cluj în timpul studenţiei Maxim Dumitraș lucrează timp de 4 ani în atelierul profesorului Moţu Nistor după care se întoarce la Sângeorz Băi unde îşi deschide propriul atelier şi începe munca. Urmează apoi cursurile Academiei de Artă din Cluj Napoca și master în cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Sculptor, de asemenea pictor, ceramist, artist polivalent, fondator și director al Muzeului de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, Maxim Dumitraș este un artist la apogeul carierei, un sculptor cunoscut în toată lumea, „arta sa este un discurs al materialelor şi al formelor, al culorii şi al traseelor, de la cerc la elipsă, de la arc la linia frântă, nu face decât să sublinieze legătura subtilă dintre substanţă şi absenţă, dintre existenţă şi nonexistenţă, dintre voluptatea Vieţii şi expresivitatea blândă şi perversă a Morţii (…) După Brâncusi, Max Dumitraş afirmă din nou, prin aceste propoziţii eliptice, că sculptura a ieşit de sub determinarea lui Newton şi s-a aşezat, cu o măreţie discretă, în ecuaţia la fel de eliptică a lui Enstein, în aceea care concentrează întreaga epică a Relativităţii generalizate. Max Dumitraş este, rînd pe rînd, dar şi simultan, pictor şi sculptor, provocator şi actor, fotograf, cercetător şi curator. El manipulează, cu o maximă dexteritate, toate limbajele consacrate, construieşte, prin absorbţia textului în imagine, cărţi halucinante, concepe şi dezvoltă acţiuni, creează instalaţii, intervine în spaţii publice, foloseşte camera foto şi video, adaptează cele mai vechi şi banale materiale şi tehnici la cele mai subtile provocări ale contemporaneităţii”, spune Pavel Şuşară, un alt nume care contează în critica plastică.

Simpozioane, expoziţii şi premii

Prima expoziţie personală a lui Maxim Dumitraş se petrece în anul 1976 la Sângeorz Băi, urmând apoi să expună anual atât în ţară cât şi în Letonia, Elveţia, Ungaria, Franţa, Germania, Olanda şi Belgia. Printre expoziţiile de grup alături de alte nume mari ale sculpturii autohtone, se numără cele din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj Napoca, Arad, Reşiţa, Baia Mare, Chişinău.

Începând cu anul 1978, Maxim Dumitraş organizează simpozioanele de la Sângeorz Băi la care este atât gazdă cât şi participant. Pe lângă acestea aeristul a participat şi participă în continuare în fiecare an la simpozioane de sculptură din întreaga lume (Spania, Grecia, Turcia, Germania, Franţa, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia) cu lucrări în marmură, piatră şi lemn.

Printre premiile sculptorului Maxim Dumitraș amintim:
1994 – Marele Premiu pentru Film, acţiunea plastică „Zidire”, „Turnul Babel”, Beclean; 1998 – Premiul Fundaţiei Artexpo, Bucureşti; 2000 – Premiul „Pământul şi Arta” al Muzeului Agriculturii din România; 2003 – Medalia omagială „Ion Irimescu – 100”, acordată de Ministerul Culturii şi Cultelor; 2004 – Premiul special pentru sculptură „Mihail Grecu”, Saloanele Moldovei, Bacău și Chişinău; 2004 – Medalia „Meritul Cultural”; 2010 – Premiul pentru sculptură „Constantin Brâncuși”, Chișinău, Republica Moldova; 2017 – Premiul Național „Brâncuși”; 2022 – Premiul „Restitutio Brâncuși”.

Maxim Dumitraș este, desigur, un artist aflat la apogeul carierei, cunoscut și peste hotare, dar ceea ce îl deosebește de alți contemporani este ideea transpunerii matricei identitare prin înființarea unui muzeu de artă comparată, la Săngeorz-Băi (locul unde s-a născut şi trăieşte). Arta comparată semnifică aducerea trecutului prin prezența obiectelor etnografice, cu vechime de sute de ani, alături de obiectele contemporane pentru a le valorifica pe cele dintâi și a asigura o comunicare permanentă a trecutului cu prezentul.

Expoziții personale:

[ 2021 ] “Absențe Încercuite”, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, România
[ 2021 ] “Galeria Dana”, Iași, România
[ 2021 ] Galeria Națională de Artă, Deva, România
[ 2021 ] Castelul Cantacuzino, Bușteni, România
[ 2018 ] Galeria de Artă „Karo” , Bacău, România
[ 2018 ] Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, Republica Moldova
[ 2016 ] Muzeul de Artă, Târgu-Jiu, România
[ 2015 ] Galeria de Artă Contemporană Muzeul Județean Bistrița, România
[ 2015 ] Muzeul de Artă, Piatra-Neamț, România
[ 2014 ] Galeria “Dana” – Iași, România
[ 2013 ] Galeria ArtYourself, București, România
[ 2012 ] Galeria La Porte d’Amont, Mirepoix, Franța
[ 2011 ] Kassel, Germania
[ 2010 ] Muzeul de Artă, Timișoara, România

[ 2009 ] Centrul Cultural “George Apostu”, Bacău, România
[ 2008 ] Galeria Senso, București, România
[ 2008 ] Galeria Arcade, Bistrița, România
[ 2007 ] Galeria Lima, Timișoara, România
[ 2007 ] Galeria Veroniki Art, București, România
[ 2006 ] „Veriga” , Galeria Silva, Bușteni
[ 2006 ] Expoziția de Artă Contemporană, Muzeul Quercorb, Puivert, Franța
[ 2005 ] „Iov” Galeria de Artă, Bistrița, România
[ 2005 ] „Iov” Galeria de Artă Simeza, București, România
[ 2004 ] Hezogenrath Burg Rode, Germania, Olanda, Belgia, Franța, România
[ 2003 ] “Veriga”, Galeria Sugălete, Bistrița
[ 2002 ] Incintele Personajului , happening, Sîngeorz-Băi
[ 2001 ] Le Pradet, Toulon, Franța
[ 2000 ] Galeria „Helios”, Timișoara, România
[ 1999 ] Galeria Veche, Cluj-Napoca, România
[ 1998 ]
“Veșmânt – Locuire – Cuc”, Galeria de Artă, Bistrița Centrul Cultural Internațional “George
Apostu”, Bacău
[ 1994 ] Acțiunea Plastică „Zidirea”, „Turnul Babel”, Sîngeorz-Băi
[ 1993 ] Galeria Orizont, București, România
[ 1992 ] Galeria de Artă, Cluj-Napoca, România
[ 1991 ] Lausanne, Elveția

[ 1990 ] Kraslava, Letonia
[ 1988 ] Galeria „Vatra”, Târgu Mureș, România
[ 1982 ] Galeria Municipală, Bistrița, România
[ 1979 ] Galeria „Ștefan Luchian”, Botoșani, România
[ 1976 ] Sîngeorz-Băi, România.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s