101 ani de la nașterea Regelui Mihai I. Vizitele suveranului în Gorj

Foto: Mihai I, pe atunci Mare Voievod de Alba Iulia, în vara anului 1938, pe Sohodol (sursa: AcT., foto original ANR, Colecția SANIC, Fond Casa Regală)

Regele Mihai I ar fi împlinit astăzi, 25 octombrie, 101 ani. A fost rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930 și, între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947. Exilat de către comuniști în data de 30 decembrie 1947, Regele Mihai I a fost forțat să plece din România cu familia sa și a avut un număr de șapte locuințe stabile pe perioada exilului. În cele mai multe locuințe a stat drept invitat sau chiriaș. Ulterior, nici după evenimentele din 1989 Regele Mihai nu a putut intra în țara sa, fiind oprit de regimul Ion Iliescu. Excepție a făcut sărbătoarea Paștelui din 1992, atunci când Regele a putut păși pe tărâm românesc, adunând în jurul său mulțimi de oameni fericite să îl revadă. De abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română, iar mai apoi i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți.

▪︎ ▪︎ ▪︎

Prima vizită a lui Mihai I în Gorj s-a consumat în toamna anului 1934, când, însoțit de Gheorghe Tătărescu, tânărul prinț vizitează Târgu-Jiul, Mănăstirile Lainici, Polovragi și Castrul Roman de la Bumbești Jiu, fiind întâmpinat cu mare entuziasm de gorjeni.

În anul 1938, Mihai revine în Gorj, de această dată alături de colegii săi din Clasa Palatină, în cadrul unei „călătorii de sinteză”, iar în vara anului 1944, regele își găsește refugiul la Dobrița, în conacul col. Petre Petrescu, la scurt timp după evenimentele din 23 august, de la București.

Revine în Gorj abia în anul 2005, însoțit de familie și membrii Casei Regale, la Mănăstirea Cămărășeasca din Târgu-Cărbunești, pentru ca în anul 2007, regele să își serbeze onomastica, pe 8 noiembrie, de Sf. Mihail și Gavril, la Mănăstirea Tismana.

Andrei POPETE PĂTRAȘCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s