Editorial • Cătălin Ghițuleasa: „Bă, Victore, a început să m-apuce sila!”

Analizăm și comentăm astăzi o știre ce confirmă – dacă mai era cazul – faptul că privilegiile de care se bucură cei din Serviciile de Intelligence sunt uriașe, muritorii de rând (a se citi „salariații”) neîndrăznind măcar să viseze că vor avea vreodată parte de acestea.

Vedem că cel mai mic „salar” într-o astfel de instituție militarizată – cu cel mai mare număr de angajați dintre toate celelalte de acest tip – începe de la 4500 de lei net pentru debutanți, în condițiile în care un amărât de profesor din învățământul preuniversitar, bunăoară, cu gradul didactic I, reușește să câștige acești bani după 25 de ani la catedră.

Mai observăm că istoria nu se regăsește nici în acest an printre domeniile ce prezintă interes pentru SRI, fiind foarte căutați, în schimb, „vorbitorii de limbi străine”. Nu se precizează ce fel de limbi străine interesează Serviciul, însă nu cred că este vorba despre limba rusă (în acest caz, îi informăm că se pot baza oricând pe noi), cu atât mai puțin franceza, engleza sau germana. Probabil că în contextul geopolitic actual, românii ce cunosc limbile swahili, xhosa, urdu, marathi, tamil sau samoană și hawaiiană (pentru a ajunge și în Oceanul Pacific) au prioritate la angajare. Sunt convins că sunt foarte mulți, astfel că va fi o concurență teribilă în domeniul lingvistic.

Revenind la noi, profesorii din preuniversitar, să spunem că ne pregătim pentru o grevă generală, anunțată de sindicatele dornice de a ieși din letargie. Sunt „zvonuri” apărute prin presa noastră doar câteva secunde, aceasta fiind în realitate „ocupată” cu „analiza” situației din Est.

Trebuie să-i anunțăm noi pe cititori că am fost iarăși păcăliți de guvernanți în legătură cu majorarea de 10% din luna ianuarie (în realitate, este vorba de un procent de NUMAI 3-4%, reprezentând diferența pe care o mai aveam de primit până la nivelul grilei de salarizare din 2022), așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să privim cu nedisimulată admirație spre cei care chiar ȘTIU cum să-și negocieze salariile/privilegiile.
Vorba latinilor: „Ubi bene, ibi patria!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s