Fotografie inedită de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” expusă în premieră la Târgu Jiu!

O fotografie inedită de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” a fost expusă în premieră la Târgu Jiu, alături de alte fotografii realizate de Marcu Micu, unul dintre cei mai apropiați fotografi ai sculptorului Constantin Brâncuși, cel care a realizat cunoscutele fotografii ce-l înfățișează pe Brâncuși lucrând la Târgu Jiu. 

Asociația culturală Tătărescu, în parteneriat cu Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj și Asociația cultural-istorică Pleniceanu au organizează sâmbătă, 13 mai 2023, începând cu ora 17⁰⁰, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Expoziția „Marcu Micu, fotograful lui Brâncuși. Oameni și locuri din Târgu Jiu – 10 fotografii de epocă [1935-1943]”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2023”.

În cele zece fotografii achiziționate de Asociația culturală Tătărescu de la Casa de Licitații „Historic”, Marcu Micu, fotograful lui Brâncuși, surprinde diferite evenimente și manifestații organizate la Târgu Jiu, inaugurarea „Portalului Eroilor”, din ziua de 27 octombrie 1938, lucrare realizată de Constantin Brâncuși, astăzi cunoscută sub numele de „Poarta Sărutului”, parade militare organizate cu ocazia zilei de 10 Mai, în anii 1935, 1938 și 1943. În fotografiile realizate de Marcu Micu se pot observa oficialități locale sau militare, generalul Alexandru Tătărescu ș.a.

Alături de acest lot de fotografii, în cadrul expoziției de la Târgu Jiu, a fost adusă și ultima fotografie cu sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, realizată în anul 1938 de Marcu Micu.

Inaugurarea „Portalului Eroilor” de la Târgu Jiu, în prezența generalului Romulus Scărișoreanu, Rezidentul Regal al ținutului Olt

Cea mai importantă fotografie a colecției, ne spune Marinela Strîmbulescu, președinte Asociația culturală Tătărescu, este realizată de Marcu Micu în ziua de 27 octombrie 1938, în Grădina Publică a orașului, cu prilejul inaugurării „Portalului Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși, lucrare cunoscută astăzi sub numele „Poarta Sărutului”. De mici dimensiuni 8,5 x 5,7 cm, fotografia surprinde grupul de participanți la solemnitatea inaugurării operei lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, oficialități, cadre militare, reprezentante ale Ligii Naționale a Femeilor Române, condusă de Arethia Tătărescu.

Despre desfășurarea programului festivităților de inaugurare a Ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la 27 octombrie 1938, aflăm din presa vremii: După sfințirea „Coloanei Recunoștinței”, cortegiul, format din reprezentanți ai clerului, oficialități, public, elevi, profesori și militari, s-a deplasat la Biserica Sf. Apostoli pentru oficierea unui Tedeum pentru pomenirea Eroilor, după care acesta „continuă drumul pe Calea Eroilor, până la portalul din grădina publică, unde va avea loc sfințirea și cuvântările ocazionale…”, care „se vor referi la luptele de la Valea Jiului, la predarea și primirea monumentelor oferite de către Liga Națională a Femeilor din Gorj”.

Profesorul Andrei Popete Pătrașcu: În cadrul ceremoniei de la „Portalul Eroilor”, au luat cuvântul, elogiind inițiativa Arethiei Tătărescu și jertfa Eroilor gorjeni, col. Șerban Lambru, comandantul Garnizoanei Târgu Jiu, col. Șerban Leoveanu, prefectul județului Gorj, d-ra Elena Pârvulescu, directoarea Liceului de Fete „Ecaterina Teodoroiu” și primarul delegat al orașului, Alexandru Ciocănescu, mulțimea prezentă la eveniment ovaționat îndelung cuvântările oficialităților. Același cortegiu avea programate opriri la Podul Jiului și la mormântul Ecaterinei Teodoroiu, unde urmau să fie oficiate, de asemenea, servicii religioase. Festivitățile s-au încheiat cu defilarea școlilor, societăților, premilitarilor și armatei, pe Bulevardul C.A. Rosetti, în fața „Portalului Eroilor” de la Târgu Jiu.

Fotografia realizată de Marcu Micu, în ziua de 27 octombrie 1938, expusă în premieră de cei de la Asociația culturală Tătărescu, se adaugă surselor deja cunoscute despre inaugurarea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s