Comemorarea celui dintâi unificator al țărilor române, Mihai Viteazul, la Biserica Mihai Vodă din București

Comemorăm astăzi 9 august, 420 ani de la asasinarea celui dintâi unificator al țărilor române, Mihai Viteazul.

Istoricul Andrei Popete Pătrașcu, însoțit de președintele Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, Liviu Burcea, l-au comemorat astăzi, la Biserica Mihai Vodă din București, pe domnitorul Mihai Viteazul și au aprins candele în memoria jertfei sale, la 420 de ani de la trecerea sa în rândul eroilor români.

Astăzi la Biserica Mihai Vodă din București, ctitorie a domnitorului Mihai Viteazul, a avut loc la orele dimineții și o slujbă de pomenire a voievodului român, oficiată de preotul bisericii.

În dimineaţa zilei de 9/19 august 1601, Mihai Viteazul a fost ucis în faţa cortului său de un grup de mercenari valoni. Iată cum descrie o cronică anonimă moartea sa: ”Iar când fu într-o dimineaţă văzu viind oaste nemţească către cortul lui, unii călări, alţii pedeştrii şi socoti că aceştia sunt ajutorul lui, şi nimic de dânşii nu se temea. Iară ei procleţii nu i-au fost de ajutor, ci vrăjmaşi. Şi dacă văzu că sosesc, ieşi din cort înaintea lor şi le zise: ”Bine aţi venit, voinicilor, vitejilor!”. Iară ei se repeziră asupra lui ca nişte dihănii sălbatice cu săbiile scoase. Iar unul cu suliţa şi-l lovi direct în inimă, iar altul degrab îi tăie capul”.

„Am apris candele din partea Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și din partea Asociației cultural-istorice „Dumitru și Maria Pleniceanu”, în memoria celui care a devenit peste veacuri simbol al unității naționale. Prea mulți români au uitat ziua de comemorare națională a marelui Mihai, așa cum l-au dat uitării pe Decebal, pe Vlad, pe Tudor și alți eroi fără nume care dorm în glia țării, fără mormânt. Cât de mult a decăzut acest popor încât să-și uite eroii!?”, au declarat Andrei Popete Pătrașcu și Liviu Burcea, care readuc în prezent prin intermediul lecțiilor de istorie vie personaje și eroi, locuri și întâmplări din trecutul și istoria românilor.

• Andreea AFRIM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s