Mihai Merlușcă de la Aerodromul Târgu Jiu „Barza” zboară marți la Novaci, în memoria primului As al aviației românești, eroul Vasile Craiu

În cadrul evenimentului care va avea loc marți, 24 august 2021, în orașul Novaci, dedicat eroului cpt. aviator Vasile Craiu, primul As al aviației românești de vânătoare, cei prezenți vor avea surpriza să urmărească zborul aviatorului Mihai Merlușcă de la Aerodormul Târgu Jiu Barza.

După cum informează organizatorii, pilotul și avionul său vor efectua, în semn de recunoștință și omagiu, câteva treceri la joasă înălțime cinstind astfel memoria eroului de la a cărui moarte se împlinesc în acest an 103 ani.

Reamintim că în ultimii ani, aviatorul Mihai Merlușcă, la manșa aceluiași avion, a omagiat-o și pe aviatoarea gorjeancă Virginia Duțescu, temerară a celebrei Escadrile Albe, în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

În urmă cu 103 ani, cpt. aviator Vasile Craiu, fiu al Novaciului, primul „As al aviației românești de vânătoare”, zbura pentru ultima dată, înălțându-și aripile spre cer. În amintirea sa, a curajului și jertfei din anii Războiului de Întregire Națională, vă invităm marți, 24 august 2021, la Novaci, în Gorj, pentru a comemora ultimul zbor al Eroului cpt. aviator Vasile Craiu.  

Vasile Craiu a fost considerat cel mai bun pilot militar român din Primul Război Mondial. Acesta este o adevărată legendă a aviaţiei româneşti. S-a născut în localitatea Novaci, din judeţul Gorj, iar în anii războiului a fost apreciat de generalul Eremia Grigorescu ca fiind cel mai bun pilot de vânătoare al aviaţiei române. Vasile Craiu a decolat, pentru ultima oară, în ziua de 24 august 1918, de pe aerodromul din Bârlad. Avionul său nu a mai răspuns la comenzi şi, astfel, s-a stins din viaţă, la mai puţin de 24 de ani, primul „As” al aviaţiei româneşti de vânătoare.

• Andreea AFRIM

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s