10 octombrie 1914. Ferdinand I devine rege al Regatului României

Pentru membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri, ziua de 10 octombrie are o semnificație aparte, fiind data la care Ferdinand I îi succede la tronul Regatului României, unchiului său, Regele Carol I.

În ziua de 10 octombrie 1914, Ferdinand I devine rege al Regatului României

La 10 octombrie 1914 prințul Ferdinand I succede la tronul României, după moartea unchiului său, regele Carol I. Trebuie amintit că viitorul rege Ferdinand a fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern și nepotul de frate a regelui Carol I al României.

Principele Ferdinand și-a petrecut copilăria la reședința familiei sale din Sigmaringen, Germania, iar în anul 1885 a finalizat cursurile Școlii de ofițeri din Kassel, apoi pe cele ale Școlii Superioare de Științe Politice din Tübingen.

Începând cu 1889 a devenit Principe de Coroană al Regatului României, fiind desemnat ca succesor la tron, datorită faptului că regele Carol I nu avea moștenitori direcți. Din momentul în care a fost desemnat principe moștenitor, Ferdinand s-a stabilit în România, unde și-a continuat cariera militară, ajungând până la gradul de general de corp de armată. S-a căsătorit în 1892 cu prințesa Maria de Saxa-Coburg, nepoată a reginei Victoria a Angliei și fiica ducelui Albert de Edinburgh și a marii ducese Maria Romanov, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Devenit rege la 10 octombrie 1914, Ferdinand I a condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern. Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului român împotriva propriei sale familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”, deoarece el a fost regele în timpul căruia s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918.

A fost încoronat ca Rege al României Mari la Alba Iulia în octombrie 1922, domnind până în iulie 1927, când moare în urma unui cancer galopant, fiind înmormântat în necropola regală de la Curtea de Argeș.

Regele Ferdinand I al României.

O asociație de reconstituiri istorice poartă numele regelui Ferdinand I al României

Inspirați de curajul, loialitatea și spiritul de răspundere al Regelui Ferdinand I al României, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” își propune să creeze punți între trecut și prezent, atât de necesare astăzi tinerilor români pentru cultivarea identității naționale, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă, la evocări omagiale, acţiuni de comemorare, reconstituiri istorico-militare, defilări, organizarea unor gărzi de onoare, prezentări de uniforme și mânuiri de arme.

Înființată în anul 2020, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este o organizație al cărui scop principal îl constituie promovarea tradiţiilor istorice și militare românești, cultivarea respectului faţă de ostaşii armatei române și armatelor străine, care, cu cinste, curaj şi sacrificiu, şi-au făcut datoria faţă de patria lor, promovarea valorilor naționale, cunoașterii istoriei și păstrarea în memoria posterității a personalității Regelui Ferdinand I.

Asociația își propune să atragă parteneri din rândul celorlalte asociații de reconstituiri istorice din țară și străinătate, asociațiilor și fundațiilor culturale și istorice, instituții și autorități, reconstituitori, cadre militare active, în retragere și rezervă, profesori, preoți, studenți, elevi, pasionți de istorie și trecut, în vederea organizării de reconstituiri istorice, elaborării şi implementării de proiecte şi programe de istorie vie, prin colaborarea cu alte ONG-uri, cu sprijinul voluntarilor, comunităţii şi al autorităților.

Foto: Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, model de uniformă a Regelui Ferdinand I al României, realizat în cadrul Proiectului de istorie vie „Uniforma militară, simbol al regalității românești”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s