București. Slujbă de pomenire în memoria Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” și a Regelui Mihai I, la Biserica „Mihai Vodă” din capitală

Luni, 8 noiembrie 2021, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” participă la Biserica „Mihai Vodă” din București la slujba de pomenire în memoria Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” și a Regelui Mihai I al României, prilejuită de Soborul Sfinților Mihail și Gavriil, cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri și păzitorii oamenilor de la naştere până la moarte.

Slujba de pomenire a Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” și a Regelui Mihai I al României, se va desfășura la Biserica „Mihai Vodă” din București (str. Sapienței nr. 3), fostă mănăstire ctitorită de domnitorul Mihai Viteazul, sediu al cavalerilor Ordinului Militar „Mihai Viteazul”, locul în care aceștia depuneau jurământul de credință. „În amintirea acestora, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înființarea Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, pe 16 septembrie a.c., Asociația noastră a organizat la Biserica „Mihai Vodă” un eveniment de istorie vie, sfințind steagul Ordinului „Mihai Viteazul” și patru pelerine după modelul celor introduse în anul 1936 de către regele Carol al II-lea”, așa cum aflăm de la Liviu Burcea, președintele Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”.

Instituit în urmă cu 105 ani, de Regele Ferdinand I în Războiul de întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificat prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, Ordinul „Mihai Viteazul”, cel mai înalt ordin militar de război acordat ofițerilor şi unităţilor militare, era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie 1916.

Regele Mihai I a fost ultimul purtător al Ordinului „Mihai Viteazul”, clasa I. A primit toate cele trei clase ale Ordinului în calitate de Mareșal al României și Comandant Suprem al Armatei Regale Române, prin jurnalul Consiliului de Miniștri din 8 noiembrie 1941. A fost cel mai longeviv Cavaler al Ordinului, din anul 1941 până la trecerea Sa din această lume, în ziua de 5 decembrie 2017.

Ultima ceremonie oficială de reuniune a Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul” a avut loc la Biserica „Mihai Vodă”, la 7 noiembrie 2005, prilejuită de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, conform tradiţiei.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s