Marinela Strîmbulescu, Asociația culturală Tătărescu: „Cerem revizuirea Strategiei de dezvoltare culturală și turistică a Târgu Jiului, pentru operele Brâncușiene!”

Asociația culturală Tătărescu este unul dintre ONG-urile gorjene care în ultimele luni a organizat mai multe evenimente cultural-istorice, promovând valorile trecutului, precum și păstrarea în memoria posterității a soților Arethia și Gheorghe Tătărescu, de numele cărora se leagă multe din realizările Gorjului din urmă cu aproape un secol.

Într-un comunicat publicat pe siteul asociației, de către Marinela Strîmbulescu – președinta ACT, Conducerea Asociației culturale Tătărescu își exprimă îngrijorarea față de felul în care este tratată, fără simțul răspunderii, moștenirea Brâncuși lăsată printr-un act de donație semnat de Arethia Tătărescu, Primăriei din Târgu Jiu, în anul 1938.

Marinela Strîmbulescu, președinta Asociației culturale Tătărescu.

În urmă cu aproape nouă decenii, o asociație, Liga Națională a Femeilor Gorjene dona Primăriei Târgu Jiu una dintre capodoperele mondiale în aer liber, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”.

Astăzi, cu sprijinul specialiștilor, operele realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu beneficiază, pentru prima dată, de un program de mentenanță și întreținere pe termen scurt, mediu și lung, program care securizează intervenția neadecvată asupra lor.

Primăria și Consiliul local Târgu-Jiu sunt datoare fiecărui gorjean, dar și memoriei Arethiei Tătărescu să susțină Centrul de Cercetare, Documentare și Pormovare „Constantin Brâncuși” în misiunea pe care și-a asumat-o!

Conducerea Asociației culturale Tătărescu urmărărește cu îngrijorare felul în care este tratată, fără simțul răspunderii, moștenirea lăsată printr-un act de donație, sub semnătură proprie, de Arethia Tătărescu, în numele Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, operele lui Brâncuși, luând „pe a sa răspundere!” și plătind deasemenea lucrările la Biserica Sf. Apostoli și exproprierile pentru trasarea Căii Eroilor. Astăzi, acest act de donație este unul dintre documentele importante pentru istoria Târgu Jiului, cu precizări clare și responsabilități asumate doar de donator. Primăria Târgu Jiului, ca instituție donatare, ar trebui să cunoască, după 83 de ani de la semnare, textul documentului, să îl asume și să acționeze ca atare.

Adresa de donație a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, Primăriei Târgu Jiu.

Marinela Strîmbulescu atrage atenția, în comunicatul publicat pe pagina Asociației culturale Tătărescu, despre jocurile de culise și scandalurile create artificial în jurul oprelor Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, dar și despre indiferența și iresponsabilitatea Primăriei și Consiliului Local.

De prea mulți ani, atât Primăria cât și Consiliul Local au tratat cu indiferență și totală iresponsabilitate problema Brâncuși, lăsându-și propria instituție, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” expusă unor jocuri mici și meschine de culise care nu ne fac deloc cinste.

Instituția a reușit prin propriile eforturi să coaguleze în jurul ei instituții de cultură valoroase și personalități marcante la nivel național și internațional în problematica brâncușiană. Târgujienii trebuie să cunoască aceste realități cât și faptul că toate scandalurile publice din jurul lui Brâncuși sunt create artificial, iar în spatele acestora sunt doar interese. Atât primarul Marcel Romanescu cât și consilierii locali trebuie să se asigure că aceste opere vor rămâne securizate!

Asociația culturală Tătărescu va face demersuri pentru respectarea întocmai a obligațiilor asumate de donatar prin actul de donație, apelând inclusiv la căile legale.
Facem un apel public către mandatarii de astăzi ai Târgu Jiului, „să respecte întotdeauna donațiunea în forma în care a fost făcută”, așa cum solicita sub semnătură Arethia Tătărescu și să revizuiască Strategia de dezvoltare culturală și turistică a municipiului, dacă aceasta există, cu seriozitate și răspundere asumată!”, se arată în comunicatul Asociației culturale Tătărescu.

Semnalul tras de asociație nu a ramas fără ecou în spațiul cultural, cunoscutul scriitorul Florin Toma, comentând la postarea președintei Asociației culturale Tătărescu. „Toată stima și întreaga admirație pentru eforturile întreprinse de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” întru scopul dreptei cinstiri a operei brâncușiene. A fost instituția care a ținut sus, neabătut, stindardul dreptului patrimonial al orașului Târgu Jiu asupra ansamblului monumental Calea Eroilor (conceput de însuși marele sculptor). De aceea, ea trebuie scoasă în afara oricăror jocuri subterane și oculte, în spatele cărora se află interese și capricii, și lăsată să-și împlinească menirea” – transmite scriitorul Florin Toma.

Scriitorul Florin Toma
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s