Andrei Popete Pătrașcu: Despre lecția de servilism predată de actuala majoritate parlamentară, generației de mâine!

În ce țară din Europa mai este disciplină obligatorie Istoria Evreilor. Holocaustul? Ce fel de majoritate parlamentară avem astăzi în România!? Cât tupeu și lipsă a demnității naționale pot să aibă cei care au inițiat o propunere legislativă despre ce este OBLIGATORIU să învețe elevii români la școală!? De ce nu s-a propus studierea unei discipline despre eroii și martirii români, scoși din actualele manuale de istorie? Poate ne ajută cu niște răspunsuri profesorii de istorie!

Senatul României a adoptat pe 15 noiembrie, în calitate de Cameră decizională, Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului 107 voturi PENTRU, 13 voturi CONTRA și 1 ABȚINERE, din 121 de parlamentari PREZENȚI. Propunerea legislativă fusese adoptată și în Camera Deputaților pe 3 noiembrie cu 270 de voturi PENTRU, 8 voturi CONTRA, 25 de ABȚINERI, și 3 deputați care NU AU VOTAT.

În ambele Camere, Proiectul a fost adoptat prin procedură de urgență. O astfel de procedură de ce nu aveți și pentru eroii români? De ce istoria românilor nu este o urgență pentru actuala majoritate parlamentară. O majoritate rușinoasă și toxică. Noul text de lege votat prevede, printre altele, modificarea Legii educației naționale prin adăugarea unui articol:
Art. I. După articolul 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. l8 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 18*, cu următorul cuprins:
„Art. l8 (1) Planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun.
(2) Programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» şi membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (l) din Legea nr. 174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, şi se aprobă prin ordin al ministmlui educaţiei.
(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate.”

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului, pe motiv că tematica aferentă este prea specifică și ar trebui integrată în programa disciplinei Istorie. CES avertizează totodată că modificarea planurilor-cadru sunt atributul Centrului Național pentru Politici și evaluare în Educație, din subordinea ministerului Educației, iar modificarea acestora prin lege creează un precedent periculos pentru sistemul de învățământ.

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga a felicitat parlamentarii inițiatori ai proiectului de lege: “Istoria Evreilor. Holocaustul” devine disciplină obligatorie în învățământul liceal și profesional. Este o zi istorică. O zi care încununează eforturile României de a-și confrunta trecutul cu onestitate, dar mai ales de a promova educația despre Holocaust. Fără a învăța din tragediile istoriei nu putem spera la un viitor mai bun.

În numele poporului israelian și al Statului Israel, unde supraviețuitori ai acestor orori și-au găsit liniștea, doresc să mulțumesc inițiatorilor acestei propuneri legislative: Ion Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor, Ovidiu Victor Ganţ, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler, Sorin Mihai Cimpeanu și Anca Dragu. Mulțumiri Dlui Alexandru Muraru și Guvernului României pentru eforturile de a promova acestă propunere și tuturor Membrilor Parlamentului care au votat pentru adoptarea sa. Împreună, s-a scris o nouă pagină de istorie”, își încheie mesajul ambasadorul Israelului în România.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s