Uitat de români. 545 de ani de la asasinarea domnitorului Vlad Țepeș

La data de 18 decembrie 1476, a murit domnitorul Ţării Româneşti Vlad Ţepeş, însă detaliile despre moartea celebrului domnitor român, diferă de la sursă la sursă. Astfel, după unele izvoare documentare, se spune că Ţepeş a fost trădat de boieri şi a fost ucis într-o zi rece de iarnă a anului 1476, mai precis pe 18 decembrie, între dealurile care străjuiesc drumul de la Giurgiu la Bucureşti, la ieşirea din localitatea Daia.

Este cunoscut faptul că revenit pentru a treia oară la domnie, Ţepeş a fost repus în scaunul Ţării Româneşti în anul 1476 în momentul când turcii au atacat Muntenia și au trecut Dunărea pe la Giurgiu. Oştile lor, care înaintau spre Bucureşti, au fost așteptate de Ţepeş pe un deal la ieşirea din localitatea Daia, un loc ideal pentru o ambuscadă. Armata condusă de Ţepeş era pe punctul de a învinge oştile turceşti, dar, după cum spun unele surse istorice, Vlad a fost asasinat de oamenii unuia dintre pretendenții la domnia Țării Românești, cu numele de Laiotă Basarab cel Bătrân, chiar pe dealul de unde îşi conducea trupele. „Acest moment e menţionat în trei izvoare istorice ale vremii, respectiv o cronică slavonă, alta provenind de la un călugăr austriac ce a fost martor la aceste evenimente şi al treilea, un document scris chiar de secretatul personal al domnitorului Ştefan cel Mare al Moldovei”, spune istoricul Andrei Popete Pătrașcu.

Din cercetarea documentelor s-a stabilit că Vlad Ţepeş care conducea bătălia de pe deal, a fost surprins de un corp de oaste al lui Laiotă Basarab și ucis cu numeroase lovituri de lance. Cei care au cercetat viaţa lui Ţepeş spun că trupul său ar fi fost înhumat în biserica mănăstirii Comana, iar capul ar fi fost trimis sultanului de la Stambul. Alții spun că din contră, Vlad Țepeș ar fi fost înmormântat în incinta mânăstirii Snagov, ba chiar există o ipoteză cu totul surprinzătoare și anume, că mormântul domnitorului s-ar afla într-o biserică din Napoli, întrucât după lupta din 1476 domnitorul ar fi fost luat prizonier, apoi răscumpărat de o fiică a sa, aflată în Italia şi că ar fi murit aici, fiind îngropat într-o biserică din Napoli.

Chiar dacă nu se știe precis locul unde este înmormântat Vlad Țepeș, un lucru este cert, anume faptul că acest voievod a fost unul dintre cei mai viteji domnitori pe care i-a putut da neamul românesc de-a lungul istoriei. Ca el, sunt mulți alții eroi care odihnesc, în pământul țării fără cruce la căpătâi.

Lasă un comentariu