Col. (r) Remus Macovei: M-am săturat de ședințele CSAT

Conform prevederilor legale, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

Deosebit de important este faptul că activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare. Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se considera necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.

In exercitarea atribuţiilor ce îi revin Consiliul Suprem de Apărare a Ţării emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă. Acestea răspund, în condiţiile legii, de măsurile luate pentru punerea lor în aplicare.

În aceste zile extrem de complicate președintele Klaus Werner Iohanis a solicitat intervenția unor trupe străine – americane și franceze – pentru apărarea hotarelor României.

La ora actuală Armata Română, brava Armată Română, cu toate miile de hotărâri ale CSAT, este necorespunzător înzestrată, are o operativitate extrem de scăzută, neputându – și îndeplini misiunea fundamentală.

Deasemenea, industria națională de apărare a fost distrusă intenționat, fiind nevoiți să importăm produse și materiale la prețuri exorbitante, dar aducătoare de comisioane consistente.

Plin de revoltă mă întreb ce activitate au desfășurat în cadrul CSAT – ului președinții Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Werner Iohannis, precum și zecile de generali care, în timp, au făcut parte din această instituție vitală a statului.

Personal consider că generalii, pe care un fost jurnalist militar, devenit între timp analist militar, îi numea „corifeii armatei române” poartă cea mai mare responsabilitate pentru situația actuală. Pentru obținerea nemeritată a unor grade și menținerea funcțiilor aceștia, cu mici excepții, au devenit „generali ghiocei” acceptând distrugerea capacității de apărare a României.

Despre activitatea de verificarea a activității CSAT de către Parlamentul României nu are rost să mai vorbim. Faptul că CSAT – ul nu și – a îndeplinit misiunea punând în pericol existența statului român, declarat de un președinte iresponsabl, ca fiind eșuat, ar trebui să determine stabilirea vinovățiilor și asumarea unor responsabilități.

Pe data de 1 martie 2022, s-a mai desfășurat o ședință anostă a CSAT, din care am aflat că vom acționa în continuare, sper că nu ca și până acum, pentru creșterea capacității de apărare a statului român. Singura noutate o reprezintă intenția creșterii procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s