Șoferi români blocați la granița Ucrainei cu Moldova. Despre marfa lor, vameșii ucrainieni spun că este captură de război

În timp ce românii ajută miile de refugiați ucrainieni, vameșii din această țară umilesc șoferii români. Mai mult de zece camioane românești conduse de români și moldoveni sunt blocate de 4 zile în vama Mohîliv-Podilskîi, în Ucraina, și nu pot intra în Republica Moldova. Unul dintre șoferi, care aduce vitrine frigorifice din Rusia, susține că i s-a spus că marfa e captură de război. Conducătorii cu cetățenie română au cerut ajutor la consulul general al României la Bălți, care spune că blocajul e cauzat de fluxul de refugiți ucraineni ce fug din calea războiului. „Facem ce putem”, a declarat consulul pentru Libertatea.

Războiul din Ucraina, invadată de Rusia, a adus la granițe sute de mii de refugiați care vor să fugă din calea bombardamentelor. În același timp, punctele de frontieră de ieșire din Ucraina continuă să fie tranzitate de camioane cu marfă, dar acestea sunt blocate de traficul uriaș de refugiați, potrivit mărturiilor de la graniță.

La trecerea frontierei ucrainene de la Mohîliv spre vama moldovenească Otaci, mai mult de zece camioane din România sunt blocate de patru zile. O parte dintre șoferii TIR-urilor sunt moldoveni cu cetățenie română, alții au doar cetățenia moldovenească.

Dincolo de reportajele emoționante difuzate de posturile televiziunilor, se pare că mai există o realitate despre care se vorbește aproape deloc. Deputatul PSD Radu Cristescu atrage atenția asupra situațiilor în care „vameșii ucraineni se comportă rusește cu cetățeni români”.

Într-o postare pe pagina sa Facebook, Cristescu cere premierului Ciucă să intervină încât ministrul de Externe Bogdan Aurescu „e prea ocupat cu vorbele ieftine și inutile”.

Social democratul acuză MAE, implicit pe ministrul Aurescu, că lasă cetățenii români pe mâna vameșilor ucraineni care nu lasă pe nimeni să treacă granița până nu plătesc birul.

Cristescu mai spune că niște cetățeni români au reclamat abuzul vameșilor, iar diplomatul găsea justificări pentru abuzuri. Vă prezentăm textul integral al postării deputatului Radu Cristescu. „Ucraina se comportă rusește cu românii aflați la graniță. În timp ce România și românii se comportă absolut prietenește și omenește cu Ucraina și cu refugiații ucraineni, fapt recunoscut public și de președintele Zelenski, și de oficialii europeni, vameșii ucraineni se comportă rusește cu cetățeni români aflați la granița Ucrainei cu Republica Moldova.”

Iată ce scrie Libertatea: Mai mult de zece camioane românești conduse de români și moldoveni sunt blocate de 4 zile în vama Mohîliv-Podilskîi, în Ucraina, și nu pot intra în Republica Moldova. Unul dintre șoferi, care aduce vitrine frigorifice din Rusia, susține că i s-a spus că marfa e captură de război. Conducătorii cu cetățenie română au cerut ajutor la consulul general al României la Bălți, care spune că blocajul e cauzat de fluxul de refugiți ucraineni ce fug din calea războiului: Facem ce putem.Iată și ce spune un șofer blocat de autoritățile ucrainene: A venit un procuror, au deschis camionul, au fotografiat, au făcut inventar, m-au pus să semnez, mi-au luat actele. Mi-au zis că nu pot să trec că e marfă din Rusia, că rușii sunt bandiți și asta e pradă de război. Azi am stat flămând. Nu știu ce vor vameșii. Nici să plec fără camion nu pot, că mi-au luat pașaportul.

Cum vine asta, domnule ministru de Externe Aurescu? Niște cetățeni români reclamă un abuz porcesc al autorităților ucrainene, iar diplomatul român căruia i-au cerut disperați ajutorul le ține partea vameșilor ucraineni și oferă justificări pentru abuz? Chiar în halul ăsta de decădere și de mizerie a ajuns Ministerul Afacerilor Externe?

Cu vameșii ucraineni nu e nici o mirare, e plin internetul de mizeria lor dezgustătoare și de faptul că aceste reziduuri umane storc sute de euro de la fiecare mamă ucraineană cu copii mici, nelăsând pe nimeni să treacă granița până nu plătește birul sălbatic.Dar oare chiar atât de jos au ajuns și diplomații din MAE, încât să lase cetățeni români pe mâna acestor hiene în uniformă ucraineană?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s