Ce se întâmplă pe cerul României în aceste zile

Vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, reprezintă confirmarea simbolică, la nivel public, a garanțiilor de securitate pe care Statele Unite și Alianța Nord-Atlantică le oferă României, arată republica.ro.

Vizita poate părea un gest formal de politică externă, prin care vicepreședinta SUA ar bifa în grabă o țară de care americanilor le-ar păsa cum ne pasă nouă de Burkina Faso. Realitatea e însă surprinzătoare pentru românul sceptic: deasupra noastră sunt în permanență zeci de aeronave NATO de luptă, care pot fi utilizate pentru întreg spectrul de operațiuni aeriene. Nu le vedem, nu le auzim, dar americanii, britanicii, germanii, italienii zboară deasupra României, zi și noapte. 

La 10 kilometri deasupra României huruie avioanele de luptă F35 Lightning și F 16 Falcon ale americanilor, Eurofighter Typhoon ale nemților și italienilor, dar și F16 ale românilor. Nu e nevoie să coboare pentru a-și umple rezervoarele, pentru că în aer „fac zonă”, adică zboară în lungi cercuri, aeronave speciale care le alimentează în aer. În fiecare zi vin aeronave Boeing KC-135 Stratotanker și McDonnell Douglas KC-10A, aparținând Forțelor Aeriene SUA. 

Imagine: Flight Radar 24.

Zona de alimentare la noi este cumva deasupra Carpaților de Curbură (Brașov – Vălenii de Munte – Covasna – Târgu Ocna). Avioanele-cisternă fac cu schimbul, transportă zeci de tone de combustibil și pot alimenta două avioane, bombardiere sau avioane de luptă, în același timp. Aeronava KC-135 Stratotanker de astăzi a decolat de la Mildenhall, Marea Britanie, și zboară deasupra României.

Marea Britanie a trimis săptămâna aceasta un avion-cisternă Airbus Voyager KC-2, aparținând RAF, care a decolat de la baza din Cipru și a făcut zonă în regiunea Reghin-Gherla.

Spațiul aerian al României este apărat de NATO nu doar cu avioane de luptă, ci și cu aparate speciale de monitorizare, radar și detecție. Astăzi, un Gulfstream G550 AEW, aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei, se află la 12 km deasupra României și face zonă în perimetrul Focșani – Bacău – Târgu Neamț – Târgu Ocna. Acest avion, care a decolat dimineața de la Roma și zboară deasupra României, face parte din sistemul Alianței Nord Atlantice de avertizare timpurie și supraveghere electronică a teritoriului, realizând, împreună cu alte aeronave dispuse în diverse state NATO, o hartă cu detalii până la nivel de centimetru a teritoriului supravegheat.

Imagine: Flight Radar 24.

Italienii au mai venit săptămâna aceasta cu un Piaggio VC-180B Avanti, un mic avion de supraveghere radio, aparținând Forțelor Aeriene ale Italiei.

Forțele Aeriene ale SUA, aflate sub comandă NATO, survolează permanent spațiul României cu diverse avioane. Astăzi, la fel ca și zilele trecute, o aeronavă specială Bombardier Challanger 650 Artemis, a acoperit zona Baia Mare – Suceava – Constanța. Acest aparat experimental monitorizează mișcările de trupe la granițe, având la bord sisteme de înaltă fidelitate în detecție la sol.

Ieri, Forțele Aeriene ale SUA au mai survolat zona Suceava-Constanța, dar cu un Boeing RC 135W Rivet Joint, avion de recunoaștere care oferă capabilități de colectare, analiză și diseminare a informațiilor de la fața locului în timp real.

Imagine: Flight Radar 24.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s