În Serbia au început să circule trenuri care ating 200 km/h

În Serbia au început să circule trenuri care ating 200 km/h pe o secțiune dintre orașele Belgrad și Novi Sad, pe o linie modernizată cu ajutorul unor companii chineze și finanțată de Serbia, de ruși și de chinezi. Este prima oară când trenurile de pasageri ating 200 km/h în Serbia, relatează HotNews.

În România cele mai rapide secțiuni sunt pe magistrala București – Constanța (160 km/h) și câteva secțiuni nou – reabilitate în vestul țării, pe coridorul IV (spre exemplu Arad – Curtici). Au fost experți care au spus că ar fi bine dacă România reabilita București – Constanța pentru 200 km/h, mai ales că a fost o lucrare ce a durat șase ani și a costat aproape un miliard de euro.

Între Belgrad și Novi Sad sunt 78 km, iar cele mai rapide trenuri făceau 95 de minute. Acum, după modernizare, cele mai rapide trenuri fac 36 de minute, fiind vorba despre garnituri elvețiene noi, Stadler Kiss, cumpărate anul trecut.

Practic, pe 41 de km, între localitățile Batajnica și Karlovacki, cele mai rapide trenuri ating 200 km/h. Pe o altă secțiune viteza maximă este 160 km/h, iar pe secțiunea mai lentă, 100 km/h.

Trenurile RE și R, cu viteze maxime de 160 km/h, fac între 49 și 57 minute, în funcție de numărul de opriri.

Foto: Mladen Žarkovič

Pe unele porțiuni trenurile vor atinge 200 km/h, iar Serbia a cumpărat trei trenuri Stadler Kiss capabile să atingă această viteză, primul ajungând în țară în octombrie. Contractul este în valoare de 62 milioane euro, relatează International Railway Journal.

Linia Belgrad – Novi Sad a fost modernizată mai ales de companii ruse care pe unele secțiuni au terminat lucrul cu câteva luni mai devreme.

Linia de viteză Budapesta – Belgrad este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din zonă și ar trebui să fie gata undeva între 2025 și 2027, în special datorită implicării Chinei și a împrumuturilor oferite de China. Din noua linie va fi creată o conexiune spre portul grec Pireu, esențial pentru China.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s