Familia Regală a călătorit pe 10 Mai, de Ziua Regalității și Independenței României, cu Trenul Regal

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, Trenul Regal a plecat marți dimineață din Gara Regală Băneasa, într-o călătorie simbolică la sărbătoarea naţională de 10 Mai.

Pe peronul gării s-au strâns aproximativ 100 de susţinători ai Monarhiei, membri ai Asociaţiei de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, voluntari ai Crucii Roşii, cercetaşi, relatează Agerpres.

Ceremonialul plecării Trenului Regal din Gara Regală Băneasa, cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, s-a desfășurat în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteței Sale Regale Principele Consort și Alteței Sale Regale Principesa Sofia.

Data de 10 Mai are o triplă semnificație în istoria statului român: 10 mai 1866 – sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România. Acesta este proclamat domnitor al României sub numele de Carol I; 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman; 10 Mai 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

Familia Regală sărbătorește, de 10 Mai, Ziua Regalității şi Ziua Independenţei României alături de locuitorii celor patru judeţe pe care le vor vizita. Înaintea plecării, susținătorii și invitații Casei Regale au asistat la un ceremonial militar organizat pe peronul gării, la reuşita căruia şi-au dat concursul Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale şi militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

Cei prezenți au putut admira și uniformele militare ale celor patru regi ai României – Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Regele Mihai I – purtate de membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”.

Trenul Regal a oprit în patru gări

Trenul Regal a oprit la Ploieşti, Buzău, Brăila şi Galaţi, pe parcursul călătoriei, Familia Regală urmând a fi alături de voluntari ai Crucii Roşii Române, ai Fundaţiei Regale Margareta a României, precum şi alături de elevi olimpici, de veterani Invictus şi de persoanele vârstnice şi copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaţionale şi culturale patronate de Majestatea Sa.

Prima oprire a garniturii a avut loc în Gara Ploieşti Sud, la ora 12,10, a doua oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Buzău, la ora 13,31, cea de-a treia oprire a Trenului Regal – în Gara Brăila, la ora 15,24, iar ultima oprire – în Gara Galaţi, la ora 16,14.

Accesul publicului şi al presei a fost liber la toate aceste evenimente. După încheierea ceremonialului sosirii la Galaţi, Trenul Regal a putut fi vizitat de către public timp de două ore.

Istoria Trenului Regal

Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928 şi a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. Anterior, Regele Carol I şi Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Ploieşti.

Trenul a fost fabricat în Italia la solicitarea statului român. El este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestăţii Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaţilor şi Vagonul Casei Majestăţii Sale. Lor li se adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Garnitura a fost livrată României şi a intrat în serviciul Casei Regale la un an după trecerea la cele veşnice a Regelui Ferdinand.

Trenul Regal a fost iniţial folosit la realizarea vizitelor de Stat din ţările europene şi la vizitarea comunităţilor urbane şi rurale. După anul 2012, trenul a redevenit un mijloc de a face legătura între Coroană şi comunităţile locale, dar şi un simbol al statului român.

Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generaţii ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai şi Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I şi Regina Ana.

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în oraşele din ţară, în anul 2012. De atunci încoace au fost efectuate 11 călătorii, în 50 de oraşe din ţară.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s