Grupul Civic Gorj: Cum arată „Calea Eroilor” din Târgu Jiu după modernizare. Bătaia de joc continuă!

Așa arată „Calea Eroilor”, după „modernizare”! Primarul Romanescu a dat unei firme italiene, cu un singur angajat, suma de 1.815.067 EUR, adică 8.803.073,95 RON, fără TVA, pentru lucrări de pavare și de asfaltare.

Cum explică Primăria Târgu Jiu atribuirea contractului pentru modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” realizat de Brâncuși la Târgu Jiu, unei firme cu un singur angajat? Prostie, rea credință sau interese diverse, personale sau de grup, pe care doar cei care au semnat un astfel de contract le pot explica?

„Nu există scuze pentru felul în care se lucrează pe „Calea Eroilor”! Autoritățile trebuie să vină cu răspunsuri asumate! Opriți bătaia de joc de pe „Calea Eroilor”! Acesta este mesajul pe care îl vom transmite Președintelui României, Prim-ministrului, Ministrului Culturii și Președintelui Academiei Române”, anunță Grupul Civic Gorj pe pagina lor de Facebook.

Precizăm că Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este inclus pe Lista Monumentelor Istorice – GJ-III-a-A-09465 – Categoria A – monumente de interes național și universal. Dacă așa trebuie să arate după modernizare un obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, de importanță națională și universală, înseamnă că la Târgu Jiu istoria și cultura nu mai prezintă nicio valoare pentru autorități!

Bătaia de joc continuă!

Solicităm prezența ministrului Culturii la Târgu Jiu. Ministerul Culturii trebuie să oprească de urgență lucrările și să sesizeze organele de cercetare penală conform articolului 24 din legea 422/2001, cu modificările și completările ulterioare! Calea Eroilor este monument clasă A, de interes național și universal iar orice intervenție asupra acesteia trebuie făcută de specialiști atestați de Ministerul Culturii, conform legii!


E o încălcare flagrantă a legii privind protejarea monumentelor istorice din România!

Articolul 24 (2,3), legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice!

(2) Toate intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcțiunii sau a destinației, de întreținere sau de reparații curente, indiferent de sursa lor de finanțare și de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialiști și experți atestați și sub inspecția și controlul propriu ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în condițiile legii.

(3) În condițiile legii, în cazul realizării de lucrări neautorizate, fără avize sau care încalcă avizele de specialitate, personalul de inspecție abilitat are dreptul să întrerupă lucrările până la intrarea în legalitate, să aplice sancțiuni și, după caz, să dispună revenirea la situația inițială și să sesizeze organele de cercetare penală.

Rebuturi și cârpaci pe Calea Eroilor!

Cine răspunde pentru acest atentat la unul dintre obiectivele de interes național și universal din Târgu Jiu!?

Știe el, primarul Romanescu, faptul că în anul 1937 în caietul de sarcini era trecută obligația ca piatra cubică să aibă forma regulată paralelipipedică și toate fețele bine cioplite, spre a se putea întoarce și întrebuința, cu timpul, pe toate laturile!?

Astăzi, pentru pavarea Căii Eroilor, obiectiv aflat pe Lista Monumentelor Istorice, Categoria A – de interes național și universal – la Târgu Jiu s-au adus rebuturi și cârpaci, nicidecum materiale de primă calitate și specialiști, așa cum prevede legea! Nicio instituție nu se sesizează din oficiu, așa cum se întâmplă în alte cazuri!? Cine se află la butoane în spatele afacerii Calea Eroilor!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s