Asociația culturală Tătărescu expune în premieră uniforma de Consilier Regal – Gheorghe Tătărescu, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”

Asociația culturală Tătărescu expune în premieră uniforma de Consilier Regal – Gheorghe Tătărescu la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2022”.

În perioada 1938-1940, Gheorghe Tătărescu a ocupat această demnitate, fiind Consilierul Regal al Regelui Carol al II-lea. Ilustrul om politic gorjean, cu un doctorat în Drept, la Sorbona, a fost prim-ministru, ministru, senator, deputat, consilier regal, ambasador al României la Paris, membru de onoare al Academiei Române. În ciuda unor controverse și mai ales critici aduse, mai mult sau mai puțin avizate, activității și rolului de om politic și înalt demnitar al statului român – Gheorghe Tătărescu, atât din perioada interbelică, cât și de după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a face o analiză mai atentă, dar mai cu seamă cât se poate de obiectivă, este absolut necesară. Cu atât mai mult cu cât, dincolo de orice fel de îndoială, ilustrul fiu al Gorjului a fost și rămâne în rândul marilor personalități ale vieții politice românești și ale istoriei naționale.

Gorjul datorează mult familiei Tătărescu și celui care afirma asumat, la începutul anilor ’30, că „țara se găsește azi la o răspântie hotărâtoare, iar județul Gorj se zbate în cele mai grele dificultăți, pe care le-a cunoscut vreodată… De aceea, toată puterea mea de muncă, toată autoritatea mea, toate putințele mele, de realizare politică, socială și economică vor fi închinate Gorjului.”

În colecțiile muzeale din țară nu există în prezent o uniformă de Consilier Regal din timpul Regelui Carol al II-lea, cu atât mai puțin cea purtată de Gheorghe Tătărescu. În urma unui amplu demers de documentare în arhive, cercetare documente, fotografii de epocă și cu sprijinul specialiștilor în uniformologie, Asociația culturală Tătărescu a reușit să identifice elementele regulamentare de alcătuire a uniformei de Consilier Regal, aceasta urmând să fie expusă în premieră sâmbătă, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, în cadrul Evenimentului „Noaptea Muzeelor – 2022”.

„Uniforma de Consilier Regal – Gheorghe Tătărescu” este un proiect de istorie vie, la care s-a lucrat aproape două luni, cu parte de cercetare și documentare, apoi partea de confecționare a articolelor din compunerea uniformei, în conformitate cu „Regulamentul asupra uniformelor Frontului Renașterii Nationale”, publicat în „Monitorul Oficial” nr. 107, din 10 Mai 1940. Vestonul din postav albastru-marinar, la două rânduri de nasturi, se încheie la trei nasturi ușor bombați, din metal galben cu insigna FRN presată, originali, două buzunare laterale cu clape și unul fără clapă în partea stângă a pieptului, mâneca este de croială dreaptă cu manșetă și vipușcă. Pe veston se află semne distinctive specifice demnității de Consilier Regal din perioada 1938-1940 – petlițe cu semnul Coroanei Regale, epolet șerpuit de aur cu patru stele de argint, brasardă pe care este brodată insigna FRN, pe mâneca stângă a vestonului. Cureaua este neagră cu pafta rotundă, de metal auriu și semnul Coroanei Regale. Pantalonul este de croială dreaptă, fără lampas, din postav albastru-marinar, cu două buzunare laterale ascunse. Coifura este de forma celei ofițerești, din postav albastru-marinar, cu vizieră neagră de lac și semnul Coroanei Regale. La uniformă se purta cămașă albă, cravată neagră și pantofi negri. În partea stângă a pieptului este așezată Placa Ordinului „Carol I” (reproducție), purtată de Gheorghe Tătărescu, așa cum se observă în fotografiile păstrate în fondul Arhivei Naționale a României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s