Marinela Strîmbulescu: Cel mai mare proiect cu finanțare europeană al Primăriei Târgu-Jiu, în valoare de peste 20 de milioane de euro, în pericol!

În anul 2014, Primăria Târgu Jiu anunța semnarea unui contract cu finanțare europeană de peste 20 de milioane de euro, care urma să modernizeze sistemul de transport public în comun pentru târgujieni. Din 2017, primar este Marcel Romanescu, acesta acuzând în repetate rânduri greaua moștenire lăsată de fostul primar. Doar că în cei 5 ani de mandat, actualul edil nu a reușit să atragă prea mulți bani europeni, iar cel mai mare proiect cu finanțare europeană al Primăriei Târgu-Jiu, este pus în pericol de Marcel Romanescu. Să fie vorba de neglijență, indolență, neprofesionalism sau de interese?

În data de 14.04.2014, Primăria Târgu Jiu începea implementarea proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare, modernizare și extindere sistem de transport public în comun prin troleibuz”, din fonduri europene, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional, COD SMIS 129301, în valoare totală de 109.680.249,72 lei.

Rezultatele așteptate de finanțator prin acest proiect, precizate în contractul semnat, prevăd: „Scăderea anuală a gazelor cu efect de seră cu 3.057 tone echivalent CO2/an; Creșterea numărului de pasageri transportați în cadrul sistemelor de transport public de călători modernizate cu   2.331.255 pasageri/an; Troleibuze achiziționate – 15 bucăți; Rețea de contact (cale dublă) modernizata -13,62 km; Rețea incintă (cale simpla) modernizată – 2,7 km; Rețea nouă (cale dublă) – 0,36 km;
Autobaza modernizata – 1; Sistem de e-ticketing creat (pentru 15 vehicule, 40 stații, 40 puncte reîncarcare) – 1; Stații așteptare TP reabilitate – 40″. Precizăm că perioada de implementare a proiectului este 14.04.2014 – 31.03.2023, cu o finanțare nerambursabilă de 99.073.516,07 lei, din care: Fondul European de Dezvoltare Regională 85.931.110,88 lei, la care se adaugă o contribuţie naţională de 13.142.405,19 lei.

Marcel Romanescu mai are la dispoziție 9 luni să finalizeze proiectul

Cu toate că au trecut de atunci mai bine de 8 ani, dintre care 5 ani cu Romanescu în funcția de primar, abia la începutul anului 2022, adică aproape de termenul de finalizare al proiectului: 31.03.2023, Primăria Târgu Jiu a demarat efectiv implementarea acestui proiect prin realizarea celor două achiziții necesare: achiziția celor 15 troleibuze,  realizată în data de 19 februarie 2022 și cea de-a doua, achiziția execuției lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere sistem de transport public prin troleibuz, realizată în data de 03.03.2022. Durata de execuție a contractului este de 24 de luni, adică până în 03.03.2024, depășind  cu un an termenul contractului încheiat între ADR SV Oltenia și Primăria Târgu Jiu. Principalele lucrări, conform documentației de proiectare sunt: Arhitectură, Structură, Rețea de contact, Instalații electrice, Instalații HVAC, Instalații sanitare, Sistem E-Tiketing.

Nu trebuie să fii specialist ca să înțelegi că proiectul care trebuia finalizat conform contractului de finanțare până la data de 31.03.2023, nu mai are nicio șansă să se implementeze până atunci.

Dar de ce ar pune în pericol Marcel Romanescu cel mai mare proiect cu finanțare europeană al Târgu Jiului? De ce a început implementarea atât de târziu cunoscând termenele de finalizare?

Ați auzit de-a lungul timpului de rigorile cheltuirii banilor europeni, unii dintre dumneavoastră implementând proiecte cu finanțare europeană.

Unii ar putea spune că primarii preferă proiectele finanțate din bugetul local sau național (vezi proiectele pe PNDL, CNI, Anghel Saligny sau bugetul local), bani care nu sunt atât de controlați, în detrimentul fondurilor europene. Dar care ar fi rațiunea pentru care un primar ar pune în pericol un proiect de asemenea valoare?

Care vor fi pierderile financiare pentru bugetul loca?

Pot exista două scenarii în contextul nefinalizării unui proiect cu finanțare europeană de către un beneficiar: Fie Primăria Târgu Jiu returnează toți banii, adică toate plățile realizate din fonduri europene pe acest proiect, fie primăria continuă proiectul și susține plățile care mai trebuie efectuate, din bugetul local al municipiului Târgu Jiu. În ambele cazuri, bugetul local va avea de suferit.

În acest context, ne întrebăm, retoric desigur, câți bani europeni au intrat în Târgu Jiu din cele 70 de milioane de euro, bani invocați în zeci de apariții televizate de către primarul Romanescu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s