În urmă cu mai bine de doi ani, primarul din Târgu Jiu semna un contract pentru modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” cu o firmă italiană înființată în 2015, având un singur angajat. Valoarea contractului atribuit prin procedură simplificată de către Primăria Târgu Jiu, firmei din Italia, în data de 25 noiembrie 2019, a fost de 1.815.067 EUR, adică 8.803.073,95 RON, constând în lucrări de pavare și de asfaltare.
Din ultimele informațiile obținute de Grupul Civic Gorj, declară Marinela Strîmbulescu, coordonatorul Grupului Civic Gorj, cu privire la felul în care decurg în prezent lucrările pe „Calea Eroilor”, nu doar tergiversarea finalizării contractului semnat de primarul Romanescu este un obiectiv pentru ca Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu să primească în acest an un aviz negativ din partea UNESCO, iar Poliția și Parchetul ar trebui să instrumenteze cu celeritate dosarul deschis în acest caz:
- Subcontractantul CTC Edil Construc tdin Giurgiu nu are lucrări similare de intervenție pe monumente de clasa A și nu este autorizată de Ministerul Culturii să efectueze acest tip de intervenții, așa cum prevede Legea Nr. 422 privind Protejarea Monumentelor Istorice din România.
- Nu au fost aplicate penalități constructorului având în vedere întârzierile repetate conform graficului de lucrări asumat prin caietul de sarcini.
- Canalizarea menajeră a făcut obiectul finanțării din fonduri europene anterior, Primăria Târgu Jiu decontând și aceste lucrări în valoare de peste 5 miliarde! Ce a decontat de fapt?
- Dirigintele de șantier, Gheorghe Stan, vine în vizită la două săptămâni neîndeplinindu-și sarcinile conform contractului permanent, probabil doar semnează plățile.
- Plăcile de „andezit” montate au început să se macine efectiv, indicând mai degrabă o piatră calcaroasă, nicidecum andezit.
- Inesteticul lucrării datorat lucrătorilor lipsiți de experiență.
- Stâlpii de iluminat nu respectă proiectul tehnic, aceștia fiind integrați în gard conform proiect și nu puși la distanță considerabilă.
- Fazele de execuție au fost respectate? Există documente asumate de ISC, Primăria Târgu Jiu și dirigintele de șantier privind respectarea proiectului tehnic având în vedere că lucrările decontate nu respectă proiectul tehnic?
- Arhitectul Dorin Ștefan, din informațiile noastre, nu a făcut nicio modificare pe proiect!
- Troița din fața Bisericii Sf. Petru și Pavel, situată pe „Calea Eroilor” este de negăsit, poate reușesc să o identifice polițiștii!
În speranța că aceste informații îi vor ajuta pe cei de la Poliție și Procuratură să instrumenteze mai repede dosarul, Grupul Civic Gorj atrage încă odată atenția că există riscul ca Ansamblul Monumental Calea Eroilor din Târgu Jiu să primească un aviz negativ din partea UNESCO.
Se cunosc și interesele imobiliare de pe „Calea Eroilor” și impactul negativ pe care includerea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO îl poate avea asupra afacerilor unora dintre principalii sponsori ai partidelor politice locale. O tergiversare a lucrărilor de modernizare și amenajare pe „Calea Eroilor”, până după data de evaluare a comisiei UNESCO, pare așadar de dorit de către cei interesați în mod direct ca Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” să nu fie declarat Patrimoniu UNESCO.