Institutul Național al Patrimoniului contrazice Primăria Târgu Jiu: Strada Calea Eroilor este monument istoric de clasa A

În urma solicitărilor către Primăria Municipiului Târgu Jiu, referitoare la situația lucrărilor de „modernizare și reabilitare a zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor”, Grupului Civic Gorj i-au fost furnizate informații care arată încălcarea gravă a Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

În conformitate cu această Lege, „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” de la Târgu Jiu este un monument istoric de tip ansamblu, din grupa A – de valoare națională și universală. La solicitarea Grupului Civic Gorj, privind atestatul eliberat de Comisia pentru Monumente de for public din cadrul Ministerului Culturii, deținut de executantul lucrării privind intervenția pe un monument istoric, reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au informat că: „Nu s-a solicitat executantului atestat eliberat de Ministerul Culturii. Obiectul contractului este modernizarea zonei protejate a Ansamblului monumental Calea Eroilor. Nu se intervine asupra Ansamblului monumental Calea Eroilor, în consecință nu este necesar ca executantul să dețină atestat din partea Ministerului Culturii. Nu s-a solicitat subcontractantului S.C. CTC EDIL CONSTRUCT S.R.L. dovada executării de lucrări de intervenție asupra monumentelor de clasa A. Lucrările contractate nu se execută asupra unui monument ci asupra zonei protejate”.

Executantul lucrărilor de pe Calea Eroilor nu este atestat de Ministerul Culturii

Șocant este faptul că Primăria Municipiului Târgu Jiu nu are habar că STRADA CALEA EROILOR face parte din „Ansamblul Monumental Calea Eroilor”, având codul LMI GJ-III-a-A-09465, cât și din „Ansamblul Urban”, având codul LMI GJ-II-a-B-09186, conform Adresei nr. 4318/28.06.2022, transmisă de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului și Listei Monumentelor Istorice din România. Primăria nu face nici diferența între „zona protejată” („Ansamblul Monumental Calea Eroilor” în sine) și „zona de protecție” a monumentului.

La o căutare simplă pe site-ul Ministerului Culturii se regăsesc firmele care sunt atestate și agreate de minister să intervină pe monumentele istorice.

Concluzionăm astfel, că Legea privind protejarea monumentelor istorice este grav încălcată la Târgu Jiu, intervenția asupra unuia dintre monumentele cele mai importante ale României, făcându-se prin nerespectarea rigorilor legii, executantul lucrărilor neavând specialiști și experți atestați de Ministerul Culturii, pentru intervențiile asupra monumentului. Nerespectarea legii conduce astfel la distrugerea moștenirii Brâncuși, punând în pericol includerea „Ansamblul Monumental Calea Eroilor” în Patrimoniul Mondial UNESCO de către Primăria Târgu Jiu.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s