Comisia Europeană a refuzat cererea de plată făcută de Guvernul României pentru o tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR care ar fi trebuit făcută la sfârșitul lunii iulie, conform comunicatului de la Bruxelles. Regimul Iohannis-PSD n-a fost capabil să îndeplinească angajamentele pentru reformele care trebuie să meargă în paralel cu finanțarea de la Bruxelles, așa că evaluarea a fost amânată pentru luna septembrie.
Comisia Europeană și-a îmbrăcat refuzul, la fel ca și în alte cazuri, într-o haină diplomatică: „În general, Comisia transmite o evaluare preliminară a cererii în curs de două luni de la primirea acesteia. Pentru a oferi timp suficient pentru finalizarea acestei evaluări, autoritățile române au decis, în acord cu Comisia Europeană, să prelungească această perioadă până la data de 16 septembrie. Această practică nu este neobișnuită” .
Guvernul Ciucă a trimis cererea de plată pentru 2,6 miliarde de euro din PNRR, la data de 31 martie, anunțând că este “în grafic”. Evaluarea Comisiei Europene durează două luni, așa că răspunsul a venit acum, la sfârșitul lunii iulie: Guvernul României nu și-a îndeplinit angajamentele, așa că va urma o altă evaluare peste două luni.
Regimul Iohannis-PSD își punea mari speranțe în acești bani, deși în tot acest timp lucrurile au mers înapoi, în loc să progreseze. România a făcut mari regrese la toate capitolele, administrația e tot mai politizată și deprofesionalizată, libertatea presei și a cetățenilor sunt în scădere, Justiția e pusă sub control politic, reforma pensiilor (inclusiv eliminarea pensiilor speciale) întârzie etc.
Cu toate acestea, Guvernul spera cumva să-i „păcălească” pe cei de la Bruxelles. Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene, declara luna trecută: „”Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabizarea financiară a României”.
România are alocate, prin PNRR, 29,2 miliarde euro. Banii sunt livrați însă în schimbul reformării profunde a statului român și al democratizării țării. Sub președintele Iohannis și guvernarea PSD-PNL, țara merge însă în direcție opusă.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a reacționat la afirmațiile cu privire la o așa-zisă ratare a unei prime cereri de plată din PNRR, instituția precizând că „România nu se află în situația de a pierde echivalentul primei cereri de plată din PNRR”.