Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci este prezent în aceste zile la Simpozionul Internațional „Atelierele Brâncuși”, ediția 2022

Luni, 15 august 2022, în localitatea Runcu din Gorj, a avut loc deschiderea oficială a Simpozionului Internațional „Atelierele Brâncuşi”, secțiunea Pictură și Grafică, ediția 2022. La invitația Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliului local şi Primăriei Municipiului Târgu Jiu, au răspuns zece pictori şi graficieni – preşedinţii Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Republica Moldova, cadre didactice universitare, artişti plastici din ţară şi străinătate, recunoscuți național și internațional prin activitatea artistică: Petru Lucaci, Daniela Constantin, Florin Șuțu, Florina Breazu, Alina Veronica Petre, Ioan Sbârciu, Florica Prevenda, Marilena Preda Sânc, Daniela Margareta Chiorean şi Vasile Fuiorea – curatorul simpozionului, a declarat pentru Presa Liberă Online, Doru Strîmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”.

Printre cei zece artiști care participă la ediția din acest an a Atelierelor Brâncuși se află și președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prof. univ. dr. Petru Lucaci, unul dintre cei mai expresivi pictori români ai momentului.

Deschiderea Simpozionului Internațional „Atelierele Brâncuşi”, secțiunea Pictură și Grafică, ediția 2022.

În perioada  26 mai  – 1 iulie 2022, Petru Lucaciu a expus la Galeria „Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la New York, Proiectul „Diptych/Monochrome Materialities |Diptic/Materialităţi monocrome”, primul solo show al cunoscutului artist în Statele Unite și prezintă rezultatele recente a investigațiilor sale asupra materialității lucrurilor și valențelor estetice ale culorii negre.

Profesor la Universitatea Națională de Arte şi preşedinte al Uniunii Artiştilor din România (UAP), pictorul Petru Lucaci s-a născut la Arad, la data de 11 iulie 1956, a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția pictură, în anul 1982. În perioada 1978-1982 a lucrat ca pictor, restaurator, dar și profesor de desen în cadrul Universității Naționale de Arte din București. Între 1995-2002 a fost lector asociat; între 2002 și 2009 lector, apoi, în perioada 2009-2016, conferențiar, iar din 2017 este profesor la Universitatea Națională de Arte din București.

În paralel cu activitatea didactică, Petru Lucaci a a avut și responsabilități de management cultural și management instituțional al comunității artistice românești. A fost Preşedinte al Filialei de Pictură Bucureşti din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România între 2004 și 2007, în perioada 2007-2010 având funcția de Vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Între anul 2010 și 2012 a fost Președinte interimar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 2012 este Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În ceea ce privește activitatea editorială a lui Petru Lucaci trebuie să menționăm faptul că din 2010 și până în prezent este Director al revistei Arta, singura revistă dedicată exclusiv artelor vizuale din România. De asemena, din 2011 este Director artistic al Galeriei Victoria Art, Center for Contemporary Cultural Production, unde desfășoară activități culturale, educaționale și de creație artistică. Este și membru al Grupului 8 Art +, alături de Vasile Tolan, Darie Dup, Gheorghe I. Anghel, Vladimir Șetran, Marcel Bunea, Napoleon Tiron și Florin Ciubotaru.

Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. Petru Lucaci este unul dintre cei mai expresivi artiști români contemporani

Petru Lucaci s-a lansat în viața artistică românească spre sfârșitul deceniului al nouălea al secolului trecut, remarcându-se în pictură, grafică, fotografie, obiect, instalație și multimedia. Debutul profesional al al lui Petru Lucaci a venit într-un context politic descurajator pentru viața artistică. „Gura de oxigen a venit din partea Uniunii Artiștilor Plastici care încerca să protejeze profesionalismul de contaminarea cu mișcarea amatoare puternic încurajată de sistem”, așa cum însuși Petru Lucaci declară într-un interviu din revista Timpul .

Deși a avut numeroase oportunități de a rămâne peste hotare, Petru Lucaci nu a făcut-o, preferând „să continue de la distanță dialogul cu lumea” rămânând în țara lui și continuând activitatea de management cultural al comunității artistice din România.

Petru Lucaci este unul dintre artiștii români care încearcă să fie din punct de vedere al informaţiei pe domeniul arte vizuale, cu lecturile la zi, participând anual la evenimentele importante din Europa, exercițiu extrem de important din perspectiva educațională.

Petru Lucaci se numără poate printre cei mai versatili dintre pictorii generației ’80. Meritele sale sunt cele ale unui pictor, care jonglează la apogeul carierei cu ambele capete ale spectrului stilistic din pictura contemporană – (foto)realismul și expresionismul abstract – fără compromisuri. Este apreciat de critica autohtonă ca unul dintre cei mai expresivi artiști români. „Petru Lucaci sare peste figurativ, dar şi peste comodităţile picturii abstracte şi propune cu totul altceva, un univers al viziunii pure, probă maximă pentru transfigurarea cosmosului”, se arată în Laudatio, cu ocazia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, în anul 2019.

O sumarizare a activității impresionante și complexe a lui Petru Lucaci este greu de făcut pentru că, în încercarea de a o face, te găsești mereu în dilema de a nu putea să alegi de unde să începi sau cu ce să începi. De aceea, pentru a-i oglindi complexitatea și plenitudinea o rezumăm în cifre. Este vorbe de peste 40 de expoziții personale, dintre care 20 au fost în Italia, Franța, Germania, Suedia, Finlanda, Olanda sau Grecia; dar și de peste 250 de participări la expoziții de grup, peste 90 dintre acestea regăsindu-se în țări de pe întreg mapamondul, din America de Nord și America de Sud, până în China, Japonia și Australia.

14 valoroase premii dobândite în patru decenii de activitate

Marele premiu, Bienala Internațională de Artă Vasile Pârvan, Bârlad, 2018.

Premiul de excelență, Bienala Națională de Artă Contemporană Aegyssus, Tulcea, 2015.

Marele Premiu Constantin Brâncuși, Bienala internațională de artă Meeting point Arad, 2013.

Premiul pentru Arte Vizuale al Ministerului Culturii și Cultelor [8art+] 2007.

Premiul pentru Pictură, UAPR, 2006.

Premiul pentru Excelenta, UAPR [8art+], 2006.

Ordinul Meritul Cultural în rang de ofițer categoria C, Decret nr. 35/7-02-2004 conferit de Președintele României, 2004.

Premiul Tineretului, UAP, România, 1990.

Premiul Tineretului pentru Pictură UAP, România, 1987.

Distincție la Festivalul Internațional Sinaide Ghi – Roma, Italia, 1986.

Bursa UAP, Romania, 1985.

Bursa Ion Andreescu, I.A.P. N. Grigorescu, Bucuresti, România, 1981-1982.

Premiul Fundatiei Sârghie al Universitatii Bucuresti, România,1982

Premiul Festivalului de Artă pentru Studenți, București, România, 1979.

Cu profesionalismul care îl caracterizează în tot ceea ce întreprinde, dar și în spiritul exigenței față de lucrul bine făcut, a desfășurat activități expoziționale și de curatoriat coordonând 39 de expoziții naționale în perioada 2006-2019, iar între anii 2011-2016, 10 expoziții internaționale.

Recunoașterea activității de excepție a lui Petru Lucaci este dovedită de participarea în calitate de membru a 21 jurii de specialitate. Petru Lucaci este cunoscut specialiștilor și nu doar lor, atât prin cărțile și cataloagele de autor, cât și prin textele, imaginile, articolele publicate în reviste de specialitate, ori prin participări la emisiuni de radio și televiziune.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s