După vizita în Gorj a domnului Nicolae Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai I, gorjenii „au descoperit” Familia și Casa Regală a României

▪︎ Andrei POPETE PĂTRAȘCU

Lucrul ar fi unul îmbucurător dacă s-ar ține cont de Normele fundamentale ale Casei Regale a României, promulgate de mâna Regelui Mihai I și de faptul că în anul 2015, Regele a decis să îi retragă titlul de „Principe al României” nepotului său şi să îl excludă din succesiunea la Coroana României.

Așadar, titulatura de „Principe” a domnului Medforth-Mills, utilizată în spațiul public, nu este una conformă deciziilor luate în cadrul Casei Regale a României, iar acest lucru îl precizează foarte clar și Consilierul Privat onorific al Familiei Regale române, avocatul Ion Luca Vlad.

„În calitate de Şef al Casei şi Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, se arăta în comunicatul Casei Regale la acea vreme. „Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său”, Regele Mihai „nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”, se mai spunea în comunicat. Alteţa Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele.

Ion Luca Vlad a spus că, odată cu retragerea titlului de „Principe al României”, nepotul regelui a căpătat apelativul de „domnul Medforth-Mills”.

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi”, se preciza într-un comunicat al Biroului de Presă al Regelui Mihai.

Membrii Familiei Regale române de astăzi sunt Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și Alteța Sa Regală Principele Radu, precum și celelalte patru fiice ale Regelui Mihai I și ale Reginei Ana: ASR Principesa Elena, ASR Principesa Irina, ASR Principesa Sofia și ASR Principesa Maria.

Istoria Familiei Regale a României, mai veche sau contemporană, e bine să fie cunoscută în mod obiectiv. Juridic există un document care atestă faptul că nepotului Regelui Mihai I al României i-a fost retras titlul de „Principe” în anul 2015. Facem aceste precizări ca urmare a informațiilor incorect prezentate în spațiul public, privitoare la Familia Regală a României și a titulaturii fostului Principe Nicolae, domnul Medforth-Mills, prezent în Gorj la sfârșitul săptămânii trecute.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s