Proiectul Erasmus+ H.E.A.L. – dreptul la normalitate, la CNI „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea

În perioada 24-26 octombrie 2022, reprezentanți ai Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea (RO) și Permacultura Cantabria, Cantabria (SP) au participat la activitatea C2 LLTA în cadrul proiectului Erasmus+ H.E.A.L – Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by the coronavirus.

Această activitate a avut loc în Bulgaria și a fost găzduită de Școala Nr. 107, Khan Krum din Sofia, coordonatoarea proiectului.

Prof. Adina-Florentina Dobrete, prof. Simona-Cristina Dorobanțu și prof. înv. primar Gina-Eugenia Richițeanu au vizitat școala-gazdă și s-au bucurat de o varietate de activități educaționale, precum: „Umbrela – protector COVID” sau „Regele și ploaia”. Participând la lecții-deschise cu specific integrat, profesorii-oaspeți și-au îmbogățit paleta de instrumente didactice digitale, susținându-i pe elevi în realizarea unui ziar școlar. În plus, s-au alăturat gazdelor pentru desfășurarea unor activități inovatoare în școala locală, au descoperit atracțiile capitalei Sofia și au aflat lucruri noi despre elementele cultural-etnice și gastronomice ale poporului bulgar.

Despre acest nou proiect, prof. Simona Cristina Dorobanțu de la C.N.I. ,,Matei Basarab’’ ne-a declarat că ,,experiența oferită în cadrul proiectului Erasmus+ H.E.A.L- Healthy Emotions And Lifestyles after the effects caused by coronavirus, a fost cea mai interesantă de până acum. Am avut şansa de a cunoaşte oameni şi locuri noi, experienţe didactice frumoase, activități educative inovatoare, participând alături de colegii profesori şi de elevii şcolii gazde, împărtășind emoţii şi sugestii pentru o viață normală, frumoasă, sănătoasă, după acea perioadă tristă a pandemiei. Este timpul să zâmbim, să fim din nou veseli împreună, să învățăm să prețuim fiecare moment al vieții.
Toate activitățile realizate împreună cu partenerii noştri ne-au adus o stare pozitivă, o prietenie frumoasă şi o colaborare pe termen lung. Totodată, exersarea limbilor străine a reprezentat un avantaj al participării mele în proiect.’’

Activitatea C2 LLTA din cadrul proiectului Erasmus+ H.E.A.L. și-a atins cu succes scopul, obiectivele ei fiind subordonate obiectivelor principale ale proiectului, mai exact: a oferit profesorilor și studenților instrumente inovatoare care contribuie la sănătatea mintală, bunăstarea și stilul lor de viață sănătos; a implicat profesorii și elevii în procesul de vindecare, ca comunitate; a împuternicit comunitățile școlare în domeniul sănătății mintale și al bunăstării.

,,Mă aflu la cea de a doua activitate a acestui proiect, prima la noi în țară, a doua în Bulgaria, spune prof. Adina-Florentina Dobrete. Experiența din aceste zile la Școala Nr. 107 Khan Krum din Sofia, Bulgaria, a fost minunată, profesorii și elevii realizând împreună un adevărat îndemn pentru un stil de viață sănătos. Proiectul Erasmus+HEAL a dovedit că se poate să avem exemple de bună practică din fiecare țară parteneră și, prin prezența noastră, să tragem un semnal de alarmă în comunitate că, prin educație, rămânem sănătoși fizic și mental. Mi-a plăcut în mod special, a doua zi din vizita de lucru, când cadrelor didactice și elevilor li s-au alăturat primarul districtului și părinții pentru a se implica în acțiunile desfășurate, totul pentru sănătate prin sport. Se pot vedea zâmbetul, bucuria și plăcerea cu care participă copiii, pozele fac cât o mie de cuvinte. Sunt fericită că fac parte din acest proiect și aduc acasă, în școala mea încă o dovadă a faptului că recuperarea este importantă după covid și că totul trebuie tratat cu seriozitate și responsabilitate.”

Prof. Gina-Eugenia Richițeanu ne-a vorbit despre ce înseamnă acest nou proiect, dar și despre continuitatea celorlalte proiecte la care a participat: „Activitatea C2 LLTA din cadrul proiectului HEAL, propusă de școala coordonatoare din Sofia, a continuat firul epic al primei mobilități din cadrul proiectului ASEV, de la Vidin. Aceleași locuri, alți participanți, același entuziasm, alt capitol deschis!
Mă bucur pentru aceste ocazii care mi-au permis să reprezint cu mândrie CNI „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, să împărtășesc din experiența mea tuturor celor cu care am interacționat, dar mai ales pentru relațiile frumoase pe care le-am legat și consolidat – totul cu scopul principal de a vedea o lume mai bună. ,,Dacă tu crezi că nu poți, ai dreptate. Dacă tu crezi că poți, din nou, ai dreptate!” (Henry Ford). Eu am ales să cred că pot!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s