Expoziție documentară dedicată constructorului Coloanei fără Sfârșit de la Târgu Jiu: Ștefan Georgescu Gorjan

Joi, 27 octombrie 2022, în Parcul Coloanei fără Sfârșit de la Târgu Jiu, a fost vernisată Expoziția de fotografie documentară și de arhivă „Ștefan Georgescu Gorjan, constructorul Coloanei fără Sfârșit” cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși.

Despre expoziția organizată la Târgu Jiu, istoricul Andrei Popete Pătrașcu spune că „proiectul documentar propus de Asociația culturală Tătărescu, OFA UGIR Gorj și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” este un omagiu adus sculptorului gorjean Constantin Brâncuși, cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la inagurarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” și un semn de adânca prețuire pentru Stefan Georgescu Gorjan, constructorul Coloanei fără Sfârșit.”

Expoziția de fotografie documentară și de arhivă cuprinde 21 de fotografii ce fac parte din Arhiva Familiei Gorjan și surprinde în principal momente din timpul ridicării Coloanei fără Sfârșit, din anii 1937-1938! Câteva sute de vizitatori, printre care și mulți turiști aflați la Târgu Jiu în aceste zile, au putut să admire fotografiile realizate în urmă cu peste 80 de ani, de un interes aparte bucurându-se o fotografie a locului înainte de a fi ridicată opera brâncușiană, pe care Constantin Brâncuși a schițat cu cerneală viitoarea lucrare, dar și un instantaneu din anul 1937 în care acesta este surprins îndreptându-se spre Coloana aflată în lucru.

„Expoziția dedicată constructorului Coloanei fără Sfârșit a fost realizat cu sprijinul doamnei Sorana Georgescu Gorjan, personalitate marcantă în cercetarea operei brâncușiene, dar și fiica inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, cel care a făcut posibilă punerea în operă a Coloanei fără Sfârșit la Târgu Jiu. Aceasta a pus la dispoziția organizatorilor fotografii din Colecția Familiei Gorjean, importante mărturii a modului în care între 1937 și 1938, la Târgu Jiu a fost ridicată una dintre cele mai importante lucrări de artă contemporană din lume”, a declarat Marinela Strîmbulescu, președintele Organizației Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj.

Coloana este parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana fără Sfârșit, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii concepute de Constantin Brâncuşi. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 16 moduli, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiţi „mărgele” de către autorul lor, Brâncuşi.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s