Rezultate surprinzătoare într-un sondaj de opinie realizat de Grupul Civic Gorj

În perioada 21 – 25 noiembrie 2022, Grupul Civic Gorj a inițiat un sondaj de opinie online, în care locuitorii din Gorj au fost întrebați: „În ce parlamentari gorjeni au încredere, din actualul mandat legislativ?”. Rezultatele sondajului de opinie privind încrederea gorjenilor în politicienii care îi reprezintă în Parlament sunt surprinzătoare.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 965 de persoane care au răspuns prin vot multiplu la întrebarea formulată de Grupul Civic Gorj, pe platforma Facebook, timp de 5 zile. Din totalul de 1.227 de voturi înregistrate, 23% sunt voturi acordate de femei și 77% voturi aparținând bărbaților, conform statisticii oferite de cei de la Facebook. De asemenea, vârsta medie a celor care au completat sondajul organizat de Grupul Civic Gorj este de 45-54 ani, urmată de categoriile de vârstă cuprinse între 35-44 ani, 25-34 ani, 55-64 ani și 18-24 ani, cei mai puțini respondenți făcând parte din categoria de vârstă 65+.

Senatorul PNL Ion Iordache a primit 361 de voturi încredere (29%) din totalul de 1.227 voturi valabil exprimate. Acesta este urmat de deputatul USR Radu Miruță cu 251 de voturi (20%), senatorul PSD Cristian Rujan cu 138 voturi (11%), deputatul PSD Claudiu Manta cu 128 voturi (10%), deputat PSD Mihai Weber cu 126 voturi (10%), deputat PNL Dan Vîlceanu cu 16 voturi (1%) și deputatul PNL Gheorghe Pecingină cu 13 voturi (1%).
18% din voturile acordate de gorjenii care au participat la sondajul de opinie exprimă neîncrederea în parlamentarii care îi reprezintă, situând această alegere pe locul 3 în clasamentul sondajului.

Între liderul PNL Gorj, Ion Iordache, și liderul formațiunii PSD Gorj, Mihai Weber, există o diferență de încredere de 19 procente, în favoarea primului, gorjenii acordând o încredere de doar 1% fostului președinte PNL Gorj, Dan Vâlceanu. Dintre parlamentarii PSD Gorj, de cea mai mare încredere în rândul celor care au participat la acest sondaj de opinie se bucură senatorul Cristian Rujan. Conform statisticilor, femeile gorjene au fost mai puțin interesate de acest sondaj online decât bărbații, doar 287 de voturi din totalul de 1.227 de voturi fiind exprimate de către acestea și 940 de către bărbați.

„Sondajul realizat este un exercițiu de democrație, exprimat liber de societatea civilă din Gorj, pe care parlamentarii gorjeni în funcție trebuie să îl accepte, fără a genera controverse, atacuri la persoană sau atitudini prin care să minimalizeze rezultatele anchetei online”, spun cei de la Grupul Civic Gorj. „Am dorit să obținem o serie de indicatori utili modului în care societatea civilă își asumă sancționarea activității parlamentarilor gorjeni pentru neîndeplinirea angajamentelor din campania electorale.”

Rezultatele sondajului de opinie, primul organizat de un grup civic din Gorj, cu un număr de peste 950 de respondenți, pot fi analizate și comentate de mass-media locală, astfel de anchete fiind un instrument util care oferă date concrete despre opțiunile societății civile din Gorj.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s