Klaus Iohannis primește Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului 2023 (Siebenbuerger Zeitung)

Klaus Iohannis va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului al Fundației Zentrum Gegen Vertreibungen, transmite Siebenbuerger Zeitung publicația sașilor stabiliți în Germania, potrivit G4Media.ro.

Laudatio va fi ținut de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Ceremonia va avea loc la invitația președintelui Fundației, Christean Wagner. Patronajul a fost preluat de prim-ministrul landului Hessa, Boris Rhein.

Prin ceremonia de decernare a premiului, mai arată publicația, juriul Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului ”onorează activitatea amplă și diversă a Președintelui României, care a luptat pentru drepturile omului în diferite funcții, în special pentru minoritățile din țara sa și din întreaga Europă”.

Siebenbuerger Zeitung îi face o scurtă descriere președintelui Iohannis amintind că face parte din minoritatea germană a sașilor transilvăneni din România, iar ”locul său de naștere a fost timp de secole centrul spiritual și cultural al sașilor din Transilvania”.

Este amintită și perioada în care Iohannis a fost primar, subliniind că acesta „a muncit fără a ține cont de partide pentru toți cetățenii orașului și a reușit, printre altele, ca Sibiul să fie declarat Capitală Europeană a Culturii în 2007”.

Publicația susține că este meritul lui Klaus Iohannis faptul că ”România s-a poziționat întotdeauna în vestul politic al Europei și a promovat calea integrării europene”.

„Este, de asemenea, meritoriu faptul că este foarte angajat în echilibrarea intereselor diferitelor curente socio-politice. Johannis susține valorile democrației liberale și ale statului de drept și, în calitate de membru al sașilor transilvăneni, și-a asumat responsabilitatea pentru comunitate. Angajamentul său pentru o cooperare unită și prosperă a tuturor statelor și popoarelor din Europa nu poate fi apreciat îndeajuns de mult”, mai arată SZ.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat o dată la doi ani unor persoane, inițiative sau grupuri ale căror acțiuni ”trezesc un sentiment de responsabilitate față de încălcarea drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea deliberată a grupurilor naționale, etnice sau religioase”, mai arată publicația.

Franz Werfel este un scriitor austriac (1890-1945), exilat în SUA la finalul vieții, autor al mai multor cărți, între care și ”40 de zile pe Musa Dagh”, un roman care evocă deportarea armenilor în timpul genocidului din 1915 din Imperiul Otoman.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s