Povestea regilor României, prezentată elevilor într-un mod inedit la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din București

În aceste zile la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din capitală se desfășoară Programul național „Școala Altfel”, prilej cu care elevii clasei a IV-a D, coordonați de doamna prof. înv. primar Silvia Elena Fota, s-au întâlnit cu membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” în cadrul unui eveniment dedicat uniformei militare, ca simbol al regalității românești. „Elevii au fost încântați de ora de istorie vie, de poveștile despre regii României și perioada în care aceștia au trăit.”

Acest proiect este o modalitate alternativă de a prezenta perioada monarhiei românești elevilor, promovând valorilor istorice și culturale, precum și uniformele pe care regii României le-au purtat de-a lungul timpului.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a lansat în urmă cu doi ani proiectul educațional „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, inspirați de vorbele regelui Ferdinand I, care spunea: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa!”. Membrii asociației au adus de această dată în fața elevilor de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, reproduceri istorice ale ținutelor militare purtate de regii Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, accesorii, explicații uniformologice, dar și evocări ale unor momente importante din timpul monarhiei românești.

„Suntem la prima colaborare cu Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și ne bucurăm că au onorat invitația noastră, a declarat prof. Laura Ioniță, directorul Școlii Gimnaziale „Tudor Arghezi”. Avem elevi pasionați de istorie, implicați într-o mulțime de activități extrașcolare dedicate cunoașterii trecutului și ne bucurăm că astăzi s-au întâlnit în cadrul lecției de istorie vie cu cei care dau viață personajelor din cadrul proiectului educațional „Uniforma militară, simbol al regalității românești”, propus de cei de la asociația de reconstituiri istorice.”

Purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradiţiilor istorice ale armatei române, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” reunește renactori cu experiență, deținători de arme de colecție și pasionați de reenactment și istorie vie din țară.

„Inspirați de curajul, loialitatea și spiritul de răspundere al Regelui Ferdinand I al României, ne propunem să creăm punți în timp și spațiu, între trecut și prezent, atât de necesare astăzi tinerilor români pentru cultivarea identității naționale, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă, la evocări omagiale, acţiuni de comemorare, reconstituiri istorico-militare, defilări, organizarea unor gărzi de onoare, prezentări de uniforme și mânuiri de arme”, ne-au declarat cei trei organizatori ai proiectului: istoricul Andrei Popete Pătrașcu, Liviu Burcea și Vali Popa.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s