Erasmus+ VET | Eleve de la CNI „Matei Basarab”, la ”Scuola d’infanzia Adriana Pizzigallo Coop. AS.SO” din Italia


Timp de două săptămâni, 7 eleve de la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, profilul pedagogic, au participat în proiectul ”Erasmus+ VET”, în Italia, însoțite de prof. Gabriela Cocoș – coordonator de proiect și prof. Manuela Pleș. 

În decursul celor două săptămâni petrecute în Italia, elevele vâlcene au avut oportunitatea de a explora sistemul educațional italian la toate nivelurile, de la grădiniță până la creșă. Fiecare zi a fost o nouă provocare, dar și o nouă oportunitate de învățare și autodepășire.

Pentru fiecare participantă, această experiență a fost una cu totul specială și unică. Fiecare a avut povestea ei de spus, perspectiva ei asupra a ceea ce s-a întâmplat în acele două săptămâni pline de emoții și descoperiri. De la primul contact cu sistemul educațional italian până la ultimele clipe petrecute în mijlocul noilor prieteni, elevele au trăit momente care le vor marca pentru tot restul vieții.

Cu siguranță, această călătorie în universul educațional italian a deschis noi orizonturi pentru elevele de la CNI „Matei Basarab”, îmbogățindu-le cunoștințele și experiența personală într-un mod cu totul aparte.

”Ce ar fi mai frumos pentru un elev de clasa a XII-a decât a participa la un stagiu de practică în domeniul care-l pasionează? Am avut ocazia de a experimenta și participa la activități desfășurate în grădinița ”Scuola d’infanzia Adriana Pizzigallo Coop. AS.SO”, care timp de două săptămâni ne-a dat ocazia să observăm și să ne implicăm. Prin intermediul activităților, am dobândit valori pedagogice, am acumulat experiență și cel mai important, am creat o legătură specială cu preșcolarii.
Cadrele didactice ne-au îndrumat și ne-au fost alături. Deși nu stăpâneau atât de bine limba engleză, au depus un efort extraordinar pentru a ne implica și pe noi în activități. De multe ori, ne invitau să participăm la întâlnirile de dimineață, să ne jucăm cu cei mici sau să-i ajutăm, când era cazul. Ne-au oferit caldură și sprijin, două valori fundamentale pentru un cadru didactic. Pe lângă toate acestea, au încercat sa se apropie de noi. Pentru mine, vor avea mereu un loc special în inima mea. Au reprezentat o piesă de puzzle în procesul meu de dezvoltare atat profesionala, cat si personala.
Datorită acestui stagiu de practică, am reușit sa imi aleg viitoarea cariera și să-mi ascult inima. Am observat legătura strânsă dintre cadrele didactice și cei mici. Acesta a fost lucrul care m-a motivat, ca la randul meu, sa creez o asemenea conexiune. Îmi doresc, ca pe viitor, sa contribui la dezvoltarea viitoarelor generatii, așa cum cadrele didactice implicate au contribuit la dezvoltarea mea.
Cu aceasta ocazie, vreau sa le mulțumesc cadrelor didactice care ne-au însoțit, care ne-au fost alături și îndrumat. Cu siguranța, aceasta experienta nu ar fi fost la fel fără doamnele Cocos Gabriela și Manuela Pleș. Încă o dată, C.N.I „Matei Basarab” a reușit să contribuie semnificativ la dezvoltarea și parcursul meu profesional. Sufletul meu este plin de recunostinta pentru toate oportunitatile oferite.
Pe langa stagiul de practică, am avut ocazia de a vizita niște locuri minunate precum Matera sau Locorotondo, dar și regiunea Puglia. Alături de partea practică, cadrele didactice însoțitoare și organizatorii s-au asigurat ca nu ne lipsește nimic. Excursile au contribuit la lărgirea orizontului nostru cultural, lucru esențial pentru un viitor cadru didactic. Degustarea uleiului de măsline specific zonei, vizitarea obiectivelor turistice, experimentarea stilului de viata mediteranean au fost doar au fost doar niște exemple dintr-o experiență unică și autentică, ce ne-a permis să ne conectăm cu cultura și tradițiile locale într-un mod profund și memorabil.” (Mărăcinescu Daria-Elena, clasa a XII-a B)



”Experiența mea în grădinițele din Martina Franca mi-a oferit o perspectivă unică asupra sistemului educațional italian și m-a îmbogățit în moduri pe care nu le-aș fi putut anticipa. Am învățat multe despre abordările pedagogice inovatoare și despre importanța implicării comunității în educația copiilor. Această experiență mi-a întărit convingerea că educația este cheia pentru construirea unui viitor mai bun și că schimbul de cunoștințe și experiențe între culturi este esențial pentru progresul nostru comun.” (Muneanu Alexandra-Ștefania, clasa a XII-a B)

”Acest proiect a contribuit la dezvoltarea mea personală și profesională. Am avut oportunitatea de a mă adapta la o nouă cultură și de a interacționa cu oameni dintr-un context internațional, ceea ce m-a ajutat sa îmi îmbogățesc perspectiva și să dezvolt abilități de comunicare și colaborare.
Practica pedagogică desfășurată la grădiniță a adus un plus în cariera mea didactica. Modul în care cadrele didactice interacționează cu copiii, accentul îndreptat spre activitățile practice și crearea unor contexte favorabile învățării sunt cu siguranță aspecte pe care le voi adopta nu doar in practica mea pedagogică, cât și în cariera de viitor cadru didactic.” (Necșoiu Elena Daniela, clasa a XII-a A)

”Să aplic pentru Erasmus a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în ultimii ani și nu exagerez cu nimic când fac această afirmație. Experiența Erasmus mi-a oferit oportunitatea de a mă maturiza, de a mă descoperi pe plan personal și profesional și m-a ajutat să decid că viitoarea carieră didactică pe care o visam încă de mică mă reprezintă cu adevărat. Martina Franca a fost o opțiune extraordinară și m-am întors cu un bagaj de cunoștințe îmbunătățit atât din punct de vedere cultural cât și pedagogic. Am trăit momente unice, alături de prietenii care mi-au devenit familie și pe care abia aștept să îi revăd. Asemenea eroilor din basme, simt că experiența Erasmus a fost o partea importantă din drumul meu inițiatic și cred că aveam nevoie de această experiență pentru a deveni mult mai încrezătoare în forțele proprii.” (Georgiana Cornăcel, clasa a XII-a A)

În încheiere, putem afirma că aceasta experienta a fost una unică, care ne-a lărgit orizontul de cunoaștere. În viitor, peste ani și ani, când vom ajunge la randul nostru la catedra, ne vom aminti cu drag de aceste doua saptamani minunate, care ne-au umplut sufletele cu bucurie.

Lasă un comentariu