Profesorul Andrei Popete Pătrașcu, semnal de alarmă despre școala abandonată de autoritățile locale din Târgu Jiu!

Primăria Municipiului Târgu Jiu a închis de un an de zile școala din cartierul Vădeni! „Cum este posibil ca în anul 2024, o școală din Târgu Jiu, municipiu reședință de județ, să fie abandonată de autorități, fără nicio explicație?”, a scris profesorul de istorie pe un grup de socializare.

„Nu zidurile fac o școală, ci sufletul care domnește într-nsa!”, spunea regele Ferdinand I. Citatul capătă o însemnătate specială în contextul acestei situații. Clădirea poate fi deteriorată sau neîngrijită, însă resursele umane și spiritul de comunitate ce o animă ar trebui să primeze în orice decizie referitoare la educație. Boierul Dumitru Pleniceanu, prin faptele sale filantropice, a lăsat o moștenire de generozitate și noblețe ce ar trebui să servească drept exemplu autorităților locale.

Școala din Vădeni a fost fondată de boierul Dumitru Pleniceanu, una dintre personalitățile ilustre ale Târgu-Jiului de odinioară. Neavând moştenitori şi văzând truda oamenilor de pe moşia sa de la Vădeni, acesta „a trecut cu generozitatea la crearea unor opere de binefacere”. Prin actele de caritate pe care le-a făcut la cumpăna secolelor XIX-XX, a rămas în memoria posterităţii, impresionând prin generozitate şi nobleţe, dar şi prin atitudinile şi manierele sale de aristocrat, ne spune profesorul Andrei Popete Pătrașcu.

Eroina Ecaterina Teodoroiu a fost una dintre elevele școlii pe care autoritățile locale conduse de Marcel Romanescu au abandonat-o de un an de zile, în urma cutremurului de anul trecut, mutând toți elevii la un liceu auto! Profesorii și părinții elevilor afirmă că deși școala a fost mai puțin afectată în urma cutremurului decât alte clădiri din oraș, inclusiv Primăria sau Consiliul Județean Gorj, cu toate acestea a fost închisă și abandonată, nefigurând pe lista clădirilor ce trebuiau reabilitate!

Închisă după cutremurul din 2023, fără intenția de reabilitare!

Mutarea elevilor la un liceu auto, în urma cutremurului de anul trecut, ar trebui să fie o măsură temporară și nu un gest de uitare și abandon. Reabilitarea și redeschiderea școlii din Vădeni ar constitui nu doar un act administrativ, ci o recunoaștere și o încurajare a respectului față de educație, tradiție și nu în ultimul rând cultură.

O comunitate educată și conectată la propria istorie este una puternică, iar astfel de valori ar trebui să ghideze orice decizie cu privire la închiderea sau abandonul unei școli, fie ea și mai puțin vizibilă în lumina reflectoarelor politicii locale. Comunitatea de aici contează și merită respect!

Lasă un comentariu