Chiar dacă nu mai sunt un secret pentru nimeni acordurile de mediu impuse de UE până în 2050, cu ținte clare anul 2030, politicienii gorjeni încă se mai acomodează cu subiectul, în măsura în care în foarte scurt timp CEO va disponibiliza cca 8000 de salariați!Nu de putine ori am văzut declarații politice războinice cum se vor lupta unii pentru mineri și energeticieni, fără a lua în calcul Acordul de climă de la Paris din Decembrie 2015 și nici Legea Climei a Uniunii Europene, unde România este semnatara celor două documente.
Știm că România va primi 1,9 mld euro pentru decarbonare, bani ce vor fi infuzați în cele 6 județe afectate în mod direct de aceasta, printre care și județul Gorj!
În urmă cu câteva zile Consiliul Județean Gorj a finalizat Planul privind Tranziția Justă din care aflăm că suntem pe ultimul loc din țară la antreprenoriat și că județul Gorj este total izolat de circuitele economice interne și internaționale!
De-a lungul dureroasei și nesfârșite perioade de după ‘89, locuitorii județului Gorj au avut un trai decent datorat celor două sectoare: minerit și energie! Aceste sectoare chiar dacă au fost căpușate de nenumărate interese au ținut Gorjul pe linia de plutire!
Ce se va întâmpla cu locuitorii județului Gorj, după dispariția mineritului și energiei?!
Mulți se vor grăbi să afirme că vom pune în loc energie verde fără a lua în calcul că investițiile aferente acestui sector vor fi bazate pe proiecte competitive și mature, proiecte care nu există în Gorj decât la nivel de dorință, parcurile foto-voltaice prognozate a se realiza în perimetrele unde se vor închide minele comportând probleme juridice de substanță ale terenurilor!
Conducerea CJ Gorj declară că dorește ca banii din PTTJ să meargă în mare parte către IMM-uri dar nu am văzut nici grupuri de lucru, nici dezbateri reale care să conducă la acest deziderat, antreprenorii gorjeni neștiind nici la această dată care sunt direcțiile de finanțare prioritare pentru a-și pregăti proiectele!
Știu că există discuții în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ca alocația financiară aferentă Fondului privind Tranziția Justă să nu fie împărțită pe județe și proiectele să fie finanțate pe considerentul „primul venit, primul servit”, acesta fiind scenariul cel mai prost pentru Gorj, celelalte județe fiind cu mult mai competitive la absorbția fondurilor europene!
De-a lungul timpului am auzit multe brașoave din gura politicului privind atragerea de investitori străini, politicienii neluând în calcul, atunci când mint, faptul că Gorjul este un județ izolat de principalele artere comerciale interne și internaționale! Deci, oricâte facilități le-am oferi și oricât de prost ar plăti forța de muncă, niciun investitor străin nu își va înmormânta banii în Gorj!
Va trebui să ne descurcăm cu ce avem!
Consecințele disponibilizării în masă a minerilor și energeticienilor va sporii gradul de depopulare, într-o creștere continuă în ultimii ani, așa cum redau statisticile, și va crește infracționalitatea! În acest context, la o analiză cât se poate de lucidă singurele pârghii ale Gorjului rămân turismul, că deh!, natura a lăsat-o Dumnezeu, nu că am avea noi vreun merit, și încă agricultura, dar și investițiile în activitățile de producție, investiții pe care le putem face cu ajutorul fondurilor europene!
De curând AFIR a publicat primele ghiduri de finanțare în consultare publică, sesiunile de finanțare estimând a se deschide în lunile Iulie, August, atât în zona nonagricolă dar și în zona agricolă, fiind primele sesiuni deschise pentru anul 2021! Dacă am avea o minimă responsabilitate am conjuga toate eforturile astfel încât Gorjul să nu se mai afle la coada accesării de fonduri europene pentru că vin vremuri complicate pentru noi toți!
Marinela Strîmbulescu