EDUCAȚIE. Școala Gimnazială Nr. 1 din Motru, proiect de istorie vie cu Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Vineri, 4 februarie 2022, Școala Gimnaziala Nr. 1 Motru, împreună cu Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” din București, organizează unui proiect online de istorie vie dedicat Cavalerilor Ordinului Militar de Război „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă distincție militară de război a României.

Suntem la a doua colaborare cu această școală din Gorj și ne bucurăm să întâlnim elevi pasionați de istorie, implicați într-o mulțime de activități extrașcolare dedicate cunoașterii trecutului, inspirați de vorbele Regelui Ferdinand I al României: Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul ce domneşte într-însa!”, a declarat Liviu Burcea, președintele AriF.

Membrii Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, vor intra în legătură online pe platforma Google Meet, cu elevii gorjeni, în cadrul unei lecții de istorie vie transmisă de la Biserica „Mihai Vodă” din București, sediul Cavalerilor Ordinului „Mihai Viteazul”, în perioada interbelică și în anii celui de-al Doilea Război Mondial, locul în care aceștia depuneau jurământul de credință.

Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul”

Instituit de Regele Ferdinand I în Războiul de întregire din 1916-1919, prin Înaltul Decret nr. 2968 din 26 septembrie 1916 și ratificată prin Înaltul Decret nr. 3249 din 21 decembrie același an, ordinul era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1 acesta era organizat pe trei clase III, II și I – cu precizarea expresă că „nimeni nu poate obține o clasă superioară dacă nu este decorat cu clasa III”, conform Monitorului Oficial, nr. 223 din 25 decembrie1916.

Pentru fapte de arme legate de participarea României la Primul Război Mondial și operațiunile militare postbelice au fost decorați un număr de 78 de ofițeri străini și 315 ofițeri români, unii dintre aceștia fiind decorați de mai multe ori. Totodată, au fost decorate drapelele de luptă a 39 de regimente.

Repartiția ofițerilor decorați pe cele trei clase ale ordinului a fost următoarea:ofițeri străini: 12 clasa I, 7 clasa II și 72 clasa III; ofițeri români: 1 clasa I, 4 clasa a II-a și 314 clasa a III-a. De remarcat că un singur ofițer român a fost decorat cu toate cele trei clase ale ordinului: este vorba de generalul de corp de armată adjutant Constantin Prezan, care a comandat pe timpul războiului Armata de Nord și Marele Cartier General al Armatei României. Cu clasa a II-a au mai fost decorați, pe lângă generalul Prezan, doar alți trei generali: Alexandru Averescu, Eremia Grigorescu și Gheorghe Mărdărescu.

În 1936, regele Carol II, iubitor de fast, a dat Decretul Regal nr. 2859 prin care se introduce portul unei uniforme speciale pentru cavalerii ordinului „Mihai Viteazul”, aceasta constând dintr-o manta albă pe care este aplicată crucea din postav a ordinului, precum şi dintr-o cuşmă de miel alb. Tot Carol II, în 1938, prin Regulamentul Legii ordinelor şi Medaliilor Naţionale conferite pe timp de război, face primele precizări ale formei decoraţiei pentru fiecare din cele trei clase, aducând şi o modificare a însemnului din 1916, în sensul introducerii, între braţele crucii, a două spade încrucişate.

Începând cu data de 6 noiembrie 1940, apare primul Regulament al ordinului militar de război „Mihai Viteazul” iar prin Decretul Regal nr. 2787/8 octombrie 1941, se modifică forma decoraţiei din 1916, noul model fiind conferit pentru fapte de arme pe frontul din răsărit. Acesta, păstrând forma şi dimensiunile anterioare, avea pe avers, aşezată central, cifra încoronată a regelui Ferdinand şi pe braţul inferior, anul „1916”, iar pe revers, cifra încoronată a regelui Mihai şi pe braţul inferior, anul „1941”.

După 23 august 1944, deoarece nu se putea conferi o decoraţie care avea inscripţionat anul începerii războiului cu Uniunea Sovietică, primii ofiţeri decoraţi cu „Mihai Viteazul” pentru operaţiunile duse alături de aliaţi, vor primi vechiul însemn din 1916. Prin Decretul Regal nr. 1935 din 18 octombrie 1944 se operează o nouă modificare a însemnului prin instituirea Ordinului Militar „Mihai Viteazul” cu spade şi se închide vechiul ordin, md. 1916, pentru fapte săvârşite după 23 august. De la acea dată, toate viitoarele decorări se vor face numai cu noul model, care are pe avers cifra încoronată a regelui Mihai iar pe centrul reversului, data „1944”, între braţele crucii fiind plasate două spade încrucişate.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s