MUZEUL C.F.R., ÎNFIINȚAT DE REGELE CAROL AL II-LEA, ÎNCHIS DUPĂ 83 DE ANI DE EXISTENȚĂ, DIN MOTIVE BIROCRATICE!

Înființat la CEFERIADA din 1939 și inaugurat de însuși regele Carol al II-lea, Muzeul CFR este închis de către autorități după 82 de ani de existență! Asta tocmai în 2021, #AnulEuropeanalCăilorFerate. Iată cum a marcat România Anul European Feroviar. Într-o vreme în care incultura, prostia, non-valorile ne domină iată că segmentul culturii mai primește o lovitură grea prin închiderea unei embleme în istorie feroviară și patrimoniu.

CFR – Istorie și cotidian trage un semnal de alarmă în privința aceasta în contextul în care proiectul se bazează în cea mai mare parte pe valorile promovate de un muzeu feroviar, proiect care conservă și promovează istoria și patrimoniul CFR.

Ministerul Culturii, prin Direcția de Cultură a Municipiului București, a închis Muzeul CFR din Capitală în baza Legii 311/2003 (legea muzeelor) din cauză că nu ar fi acreditat. Instituția a fost și amendată. Contactat de CFR – Istorie și cotidian, directorul Muzeului CFR, Mircea Dorobanțu ne-a declarat că instituția prin CENAFER va trebui să parcurgă etapele ca muzeul CFR să devină temporar măcar o colecție publică, acest titlu presupunând pentru început etape mai ușor de parcurs față de statutul de muzeu ca apoi să fie parcurse toate etapele birocratice ca muzeul care a luat naștere în 1939 să fie acreditat.

Este inadmisibil cum în secolul XXI, în Anul European al Căilor Ferate, o țară membră U.E. și cu mare tradiție și istorie feroviară își închide una din CĂRȚILE DE VIZITĂ ale CFR, o instituție emblemă cu peste 8 decenii de existență. Sperăm ca aceasta închidere să fie cât mai scurtă și să NU reprezinte un prim pas spre începutul sfârșitului..Sperăm ca toate pragurile birocratice să fie traversate cât mai repede și toate demersurile să fie îndeplinite cu succes ca Muzeul CFR să revină cât de curând la o formă sau alta de organizare care să îi permită să continue tradiția colosală pe care o are de 82 de ani!

http://www.cfristoriesicotidian.ro

Sursa foto: Locomotiva cu abur expusă în Muzeul CFR din București, CFR- Istorie și cotidian

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s