ANRM Gorj: Osemintele Principilor Nicolae și Mircea, vor fi depuse în Necropola Regală la Curtea de Argeș

Rămăşiţele pământești ale Principilor Nicolae şi Mircea vor fi duse, în acest an,  la Necropola Regală a Noii Catedrale de la Curtea de Argeș, a declarat Înaltpreasfințitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Prințul Nicolae, al patrulea copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, s-a născut în 1903 la Sinaia și a murit în 1978 la Madrid, fiind înmormântat la Lausanne, în Elveția. A fost cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi al Regelui Mihai I al României.

Principele Nicolae a jucat un rol politic activ între anii 1927 – 1930, când a făcut parte din Consiliul de Regență care conducea țara în numele Regelui minor Mihai I. Nicolae a întâmpinat cu satisfacție întoarcerea fratelui său în țară și preluarea tronului României (așa-zisa Restaurație a lui Carol al II-lea), ceea ce i-a permis să se dedice pasiunilor sale. În decursul anilor 1930 s-a căsătorit cu Ioana Doletti, o femeie de statut social necorespunzător, ceea ce a creat un conflict cu Carol al II-lea, care a condus în cele din urmă la exilarea sa din România. A murit la vârsta de 74 de ani, după patru decenii de exil.

Principele Mircea, mezinul familiei, s-a născut în 1913 la Bucureşti şi s-a stins la doar 3 ani şi nouă luni, în 1916, la Buftea, cauza morţii fiind febra tifoidă. Ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, odihneşte în capela Castelului Bran, acolo unde sora lui, Principesa Ileana, l-a adus, de la biserica Cotroceni, în 1941.

Noi ne-am exprimat dorinţa de anul trecut ca Prinţul Mircea să fie aşezat în Necropola Regală din cadrul Catedralei de la Curtea de Argeş. Mai trebuie îndeplinite câteva formalităţi de către Casa Regală a României. Sper ca anul acesta să fie aduşi atât Prinţul Mircea, cât şi Prinţul Nicolae, fiii Reginei Maria şi Regelui Ferdinand. Din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, totul este pregătit”, a declarat, conform aceleiași surse, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s