Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a găzdui vineri, 24 iunie, un inedit spectacol de teatru-dans, pus în scenă de studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, după un text scris de cunoscuta profesoră din Gorj Magda Jianu.
Evenimentul face parte din proiectul inițiat de UNATC, numit „Calendarul Sărbătorilor Populare Românești”, ce presupune prezentarea unor spectacole de teatru în Muzeul Satului, în perioade ce marchează marile sărbători incluse în calendarul creștin ortodox, dar și în calendarul popular.
Prima colaborare a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, dar și cu profesoara Magda Jianu, al cărui text a fost pus în scenă de studenții de la Actorie.


Primul spectacol de teatru-dans îmbină ritmurile tradiționale cu magia și farmecul nopții de sânziene și urmărește povestea a două tinere fete ce, mânate de nerăbdarea aflării ursitului, cheamă Sânzienele în ajutorul lor. În credințele vechi se spunea că în noaptea de 23 iunie Sânzienele cutreieră pământul pentru a aduce fertilitate, pentru a stimula puterile tainice ale florilor, pentru a tămădui suferințele și îndepărta răul.
Proiectul, realizat de studenți de la Pedagogie teatrală, Actorie, Regie, Scenografie, Coregrafie etc., vizează studierea și valorificarea creației populare românești cu specială privire asupra teatrului popular și teatrului religios. Va fi acordată o deosebită atenție relației dintre literatură populară și alte forme de manifestare populară, dans, muzică, scenografie, costume etc.
Prin acest proiect este readusă în atenția spectatorului de astăzi momente ale creației literaturii populare, care au animat de-a lungul secolelor simțirea și trăirea românească.

